Храбри млади гласови на 57. Битефу

Нема коментара Share:

13.07.2023.
Овогодишњи Битеф, који се одржава од 3. до 10. октобра, окупиће у Београду неке од најзанимљивијих младих позоришних гласова који убрзано освајају европске сцене, саопштили су организатори.

Марио Бануши вишеструко је талентовани млади глумац и редитељ пореклом из Албаније, који живи и ради у Атини. У оквиру главног програма 57. Битефа, београдска публика моћи ће да погледа његову другу по реду представу „Збогом, Линдита” у продукцији Народног позоришта Грчке.

Након серије успешних наступа и критика у Грчкој, Банушијев комад свој међународни живот почиње управо на 57. Битефу, након чега ће ова представа кренути на европску турнеју. На овај начин Битеф наставља једну од мисија фестивала, а то је промовисање нових имена у међународном контексту.

„Збогом, Линдита” на програму је у четвртак, 5. октобра, на сцени „Мира Траиловић” Позоришта „Атеље 212”.

Публика ће у оквиру главног програма бити у прилици да погледа и мађарску представу „Распевана младост” у продукцији Куће савремене уметности „Трафо” из Будимпеште. Ауторски тим овог комада, који има изузетно успешан фестивалски живот, чине Јудит Берец, Бенце Ђерђ Палинкаш и Мате Сигети. Они на занимљив начин преиспитују изградњу националног стадиона у Мађарској.

Ова оперета, чији је либрето састављен од изјава политичара у јавном простору и медијима, баш као и поменута скулптура сведоче о последњих седамдесет година турбулентне мађарске историје и о томе колико су уметност и музика истовремено биле кључни фактор како промовисања идеологије владајућих структура тако и побуне младих.

У оквиру овогодишњег Битефа, „Распевана младост” имаће два извођења у Битеф театру – 8. и 9. октобра у 20 часова.

Под слоганом „Снаго, не пристај да будеш нечија”, публика фестивала биће у прилици да у главном програму погледа девет представа које стижу из Немачке, Литваније, Мађарске, Шведске, Грчке, Буркине Фасо, Белгије и Србије.

Фестивал су традиционално подржали Секретаријат за културу Града Београда и Министарство културе Републике Србије, као и Амбасада Савезне Републике Немачке и Гете институт. Партнер и пријатељ Битефа је и „New Moment New Ideas Company”, креативна агенција фестивала.

Извор текста и фотографије:http://beograd.rs

Претходна вест

Шапић: Нову апликацију моћи ће да користе и власници „apple” телефона, а нема одустајања од увођења реда у београдско приобаље

Следећа вест

Цистерне са водом за пиће на најпрометнијим местима у граду

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *