Манифестацијом „Дани слободе” славимо два најважнија датума у историји Београда

Нема коментара Share:

17.10.2023.
Традиционална градска манифестација „Дани слободе”, којом славимо два веома важна датума из историје Београда, 1. новембар 1918. године – Дан ослобођења Београда у Првом светском рату и 20. октобар – Дан ослобођења Београда у Другом светском рату, биће одржана од 20. октобра до 1. новембра.

Манифестацијом „Дани слободе” сећамо се људи који су својом борбом омогућили да живимо и стварамо у слободи, а та борба за слободу превазилази све границе, она брише језичке и културне баријере, уједињује цивилизације.

Овогодишње „Дане слободе” обележиће два централна догађаја – меморијални дефиле „Победа слободе”, који ће кренути у 11 часова са Теразија ка Тргу републике, где ће у 11.30 почети музичко-сценски програм, док ће се 1. новембра на платоу испред Скупштине града у 14 часова одржати представа „Београд није тица, да одлети”.

На челу меморијалног дефилеа „Победа слободе” биће Почасни вод питомаца Војне академије Министарства одбране Војске Србије. Питомци, њих тридесет, носиће реплике застава бригада које су учествовале у ослобођењу Београда у Другом светском рату. Испред питомаца кретаће се стари војни камион на којем ће бити постављено озвучење са којег ће бити емитована радио-драма „Слободни Београд”. Ова драма, кроз разговор једног од ослободилаца и његовог унука, реконструише догађаје који се односе на ослобођење Београда. У дефилеу ће учествовати представници СУБНОР-а, представници Града Београда, као и грађани Београда. Представници СУБНОР-а носиће слике својих предака који су учествовали у борбама за ослобођење у Другом светском рату. 

На великој наткривеној бини на Тргу републике, са екраном у позадини, у 11.30 часова биће одржан сценско-музички перформанс под називом „Београд је слободан”. У музичком програму учествоваће Дечији хор РТС-а и Мали забавни оркестар Музичке школе „Станислав Бинички”, а у драмском програму глумци ће читати одломке из дела Бранка Ћопића. 

Свакако један од најзначајнијих и најупечатљивијих догађаја у нашој славној историји је 1. новембар. То је дан када је ослобођена престоница Краљевине Србије, дан када је српска војска изгнала и последњег непријатељског војника са наше територије. Тим поводом ће на платоу испред Старог двора у 14 часова бити одржана премијера драмске представе Омладинског позоришта „Дадов” под називом „Београд није тица, да одлети”. По тексту Александра Гаталице, драма прати три бурне недеље у одбрани Београда у Другом светском рату. 

„Дани слободе” се организују под покровитељством Града Београда, а извршни продуцент манифестације је Омладинско позориште „Дадов”.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Шапић: Име „Београдске арене” неће више бити на продају

Следећа вест

Караван зимнице наредног викенда на пијаци „Блок 44”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *