Превентивни прегледи без заказивања и здравствене књижице од 13. до 19. новембра

Нема коментара Share:

09.11.2023.
У циљу раног откривања болести и ширења свести о значају превентивних прегледа, на Чукарици ће од 13. до 19. новембра бити постављена „Кућица здравља” на платоу испред Месне заједнице „Железник”, Даринке Радовић 35, саопштено је из Општине Чукарица.

У оквиру ове акције коју организују Градска општина Чукарица и Дом здравља „Др Симо Милошевић”, грађани ће имати могућност да у мобилној амбуланти без заказивања и здравствене књижице обаве специјалистичке прегледе и консултације са лекарима сваког дана од 8 до 15 часова. 

Сваки од седам дана је посвећен различитом типу прегледа. 

Понедељак, 13. новембар 

Превенција кардиоваскуларних болести: ЕКГ, преглед интернисте, правилно узимање терапије, мерење телесне масе и одређивање БМИ, мерење крвног притиска, шећера у крви, тумачење лабораторијских анализа, правилна исхрана и здрави стилови живота.

Уторак, 14. новембар 

Превенција дијабетеса: скрининг шећерне болести, мерење шећера у крви, крвног притиска, едукација о правилној употреби пен бризгалица, саветовање о исхрани у циљу боље регулације шећера у крви, ултразвук абдомена, мерење телесне масе и одређивање БМИ.

Среда, 15. новембар 

Дан за пензионере: правилно узимање терапије, мерење телесне масе и одређивање БМИ, мерење крвног притиска, шећера у крви, тумачење лабораторијских анализа, савети о правилној исхрани и ултразвук абдомена.

Четвртак, 16. новембар 

Превенција ендокриних болести: ултразвучни преглед штитасте жлезде, мерење шећера у крви, крвног притиска, одређивање БМИ и савети о правилној исхрани.

Петак, 17. новембар 

Превенција менталних обољења и ултразвучни прегледи: скрининг поремећаја менталног здравља, саветовање о начинима борбе против стреса, едукација о превенцији деменције и болестима зависности, ултразвук простате и абдомена.

Субота, 18. новембар 

„Фемили деј” – превенција обољења деце и омладине: преглед педијатра и физијатра, одређивање БМИ, антропометријска мерења, савети о вакцинацији деце и омладине, превенција деформитета кичменог стуба и правилно извођење вежби код криве кичме и равног стопала (уз помоћ физиотерапеута).

Недеља, 19. новембар 

Дан за жене: едукација жена о значају редовних гинеколошких прегледа, савети о контрацепцији, менопаузи и хормонској терапији, палпаторни преглед дојки, едукација о здравим навикама у трудноћи – школа за труднице и значај психофизичке припреме за порођај. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

„Велетржница” уобичајено и за празник

Следећа вест

„Караван зимнице” и овог викенда на пијаци „Стари Меркатор”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *