Положени венци на бисту писца Сретењског устава

Нема коментара Share:

14.02.2024.
Поводом Дана државности, председник Скупштине општине Земун Мирослав Гајић је на Кеју ослобођења положио венац на бисту и поклонио се сенима великог српског политичара, дипломате, писца Сретењског устава, новинара и публицисте Димитрија Давидовића, саопштено је из ове општине.

Први Устав модерне Србије донет је пре 189 година, важио је свега 55 дана, док није суспендован, а дотле веома успешан Земунац пао је у немилост књаза Милоша, те се после три године, 1838. упокојио у Смедереву. По личној жељи, на спомен-плочи на црквеном гробљу пише „Димитрије Давидовић – сав Србин”.

Дан државности и сећања на почетак Првог српског устанка прослављао се на Сретење до настанка Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. После 83 године, Скупштина Србије је 10. јула 2001. године обновила 15. фебруар као државни празник – Дан државности, који се у Србији празнује два дана.

У родном Земуну, на углу улица Главне и Димитрија Давидовића, налази се родна кућа српског великана на којој се налази и спомен-плоча. Његова биста налази се на земунском Кеју ослобођења, а Правно-биротехничка школа у Земуну носи његово име.

Давидовић је и отац српског новинарства. Први број „Новина сербских” изашао је у Бечу 1813. године.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Промена режима рада линија јавног превоза током извођења хитних радова на канализационој мрежи у Булевару ослобођења

Следећа вест

Радно време занатских и трговинских објеката на Сретење

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *