Шапић: Обезбеђено више од 150 милиона евра за социјалне програме у граду Београду

Нема коментара Share:

21.05.2024.
У последњих годину и по дана обезбеђено је више од 150 милиона евра у буџету за више социјалних програма који раније нису постојали, истакао је председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић.

– Обезбедили смо разноразна давања – од ваучера за Нову годину, до бесплатних вртића и уџбеника за све основце и средњошколце, па до бесплатних базена и доживотних бесплатних карата у јавном превозу за пензонере и дупло јефтиније карте за све остале кориснике, уз укините листе чекања и наставак субвенционисања за геронтодомоћаце и персоналне асистенте. Где год смо могли, имплементирали смо социјалне мере које сам некад спроводиио на Новом Београду и сада дочекао да их спроводимо на територији целе српске престонице – истакао је Шапић у емисји Фокус на телевизији Б92.

Шапић је појаснио да ће од септембра сви школарци, односно њихови родитељи добити по 20.000 динара, а не нове уџбенике.

– Град Београд је за прошлу школску годину обезбедио бесплатне уџбенике за све основце и средњошколце, јер је била потреба да се сви недостајући уџбеници надокнаде, поготово уџбеници за средње стручне школе који се годинама нису штампали. Сада смо се одлучили да поделимо новац управо да би се и ти стари уџбеници сачували, а да се тај новац од 20.000 динара може искористити и за све пратеће ствари за нову школску годину – појаснио је Шапић.

Такође је најавио нове бесплатне ваучере за школарце и истакао да је реализација тих ваучера за прошлу годину била већа од 96 одсто.

– Без обзира на важне инфраструктурне пројекте и развој града Београда, који мора да иде паралелно за социјалним давањима, истичем да нема одговорне Градске управе без одговорне социјалне политике. И докле год будем био у прилици да водим Београд, радићемо на даљем јачању социјалне политике – казао је први човек српске престонице.

Када је реч о великим инфраструктурним пројектима, Шапић је најавио да ће се цео саобраћај пребацити током лета на нову аутобуску станицу на Новом Београду.

– Изградња „Малог метроа” такође ће омогућити да возачи од Новог Београда до Булевара деспота Стефана стигну за само шест-седам минута, а то ће бити брже него будућим метроом. Ради се о капиталном пројекту који ће променити суштинску саобраћајну слику града и смањити загађење ваздуха за 16-17 одсто – рекао је Шапић. 

Шапић је осудио нападе на председника Вучића, који се пред пут на седницу Генералнe скупштине УН помoлио Богу у Храму Светог Саве, и нагласио да је то суверено право сваког појединца, а посебно председника државе која се налази у најтежој ситуацији у последњој деценији.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Шапић: Правимо нову пешачку зону у центру града, спојићемо Калемегдан и Кнез Михаилову

Следећа вест

Почело штампање изборног материјала за изборе у Београду

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *