Општина Земун покренула иницијативу да се сачува Ливница „Пантелић”

Нема коментара Share:

17.07.2024.
Градска општина Земун покренула је иницијативу и упутила допис Граду Београду да се споменик културе Ливница „Пантелић” откупом од власника сачува од заборава, саопштили су из Општине Земун.

Могућност да се покрене ова иницијатива отворена је вољом једног од наследника и сувласника овог објекта, који се налази у Лагумској улици. 

Завод за заштиту споменика културе града Београда, који је био први обавештен о овој намери, подржава могућност да се у складу са Законом о културном наслеђу оствари право прече куповине културног добра у приватној својини, а то значи да Република Србија, односно Град Београд остварују то право. 

Будући да овај објекат има позицију у средишту старог језгра Земуна, важно је истаћи да његова намена треба да буде од јавног интереса а простор прилагођен представљању материјалне и нематеријалне културне баштине ове средине.

Завод за заштиту споменика културе града Београда израдио је пројекат идејног решења ревитализације Ливнице „Пантелић”, што даје још један разлог да овако значајан времешни објекат буде у власништву Града Београда, а на понос туристичке понуде престонице.

Ливница „Пантелић”, један од најстаријих објеката техничког наслеђа на подручју града, налази се у оквиру најраније урбанизованог дела српске престонице у данашњим оквирима центра Земуна и као споменик културе представља културно добро од великог значаја. 

У власништву породице Пантелић, кроз три генерације мајстора занатлија постала је позната и афирмисана као „Звоноливница и творница торањских сатова”. Данас представља сведочанство развоја занатства Београда у временском периоду дужем од сто педесет година.

Ливницу је основао давне 1854. године Ђорђе Пантелић као браварску радњу за поправку и израду ситнијих предмета за домаћинство. Њен успон започео је 1870. године повратком најстаријег Ђорђевог сина Павла Пантелића из Беча и увођењем техничких и занатских новина у процесе производње. 

Зграда је приземна, има неправилну основу, а њен простор чине ковачница, браварска радионица, стара и нова ливница са ливачким пећима, магацин и канцеларија, наводи се у саопштењу.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Шапић положио камен темељац за изградњу станова за избегличке породице: Град Београд ће наставити са оваквим пројектима

Следећа вест

Асфалтирана Улица Рада Кондића у Малом Мокром Лугу

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *