Изложба о Николају Краснову званично отвара „Дане европске баштине” у Београду

Нема коментара Share:

11.09.2024.
Манифестација „Дани европске баштине” биће званично отворена сутра изложбом „Свестрани уметник: Николај Петрович Краснов – архитектонско наслеђе Београда”.

Наиме, Завод за заштиту споменика културе Београда и ове године један је од носилаца манифестације „Дани европске баштине”. Тим поводом припремио је изложбу која ће бити отворена у четвртак, 12. септембра, у 14 часова у свечаној сали Завода. 

Ова изложба ауторке Бојане Ибрајтер Газибарe, конципирана у два сегмента, настала је као резултат сарадње Завода и Спомен-збирке Павла Бељанског и представља публици архитектонски опус Николаја Краснова у престоници, са посебним освртом на објекте који су споменици културе. Ове палате су приказане на одабраним фотографијама, у пројектима, али и на оригиналним цртежима из Архива Југославије. Други део изложбе ће бити отворен 19. септембра у Новом Саду, те ће се тако повезати две сродне институције и два града ширећи мрежу културе, потврђујући утабане руте баштине и стварајући нове, што је уједно и централна тема овогодишњих „Дана европске баштине”.

Поред изложбе, Завод за заштиту споменика културе Београда је у оквиру „Дана европске баштине 2024” припремио и радионице за децу, као и стручна вођења кроз историју и архитектуру Београда – Улицом краља Петра и Београдском тврђавом. 

Изложба ће трајати до 30. новембра 2024. године.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Јубилеј 150 година Ботаничке баште у Београду

Следећа вест

Дани европске баштине у Гроцкој

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *