Град Београд посвећен решавању проблема бескућништва и других маргинализованих друштвених група

Нема коментара Share:

20.12.2022.
Градска секретарка за социјалну заштиту Александра Чамагић учествовала је данас у дијалогу на тему ,,Бескућништво – мапирање и први кораци ка друштвеној укључености”, у организацији Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

Она је у Палати „Србија” истакла значај теме и институционалне помоћи свим маргинализованим групама становништва.

– Све присутне нас повезује брига о тим људима, уз подсећање да свако од нас може да се нађе у таквој ситуацији стицајем неповољних животних околности – казала је ресорна секретарка.

Највећи проблем је, према њеним речима, невидљивост бескућника.

– Задатак свих нас је да тим људима помогнемо. Такође, да у нашем окружењу развијамо емпатију и не окрећемо главу од тих људи које свакодневно сусрећемо – навела је Чамагићева и захвалила невладином сектору на помоћи у решавању тог проблема.

Град Београд је у сарадњи са Црвеним крстом недавно отворио Дневни прихватни центар у Ломиној улици, подсетила је ресорна секретарка.

– Имамо већ кориснике који долазе на дневном нивоу у Дневни прихватни центар где могу да добију оброк и топло окружење. У истој згради се налази и Центар за социјални рад у којем корисници дневног боравка могу да добију корисне информације о могућностима које имају у склопу локалних социјалних услуга – казала је Чамагићева.

Нагласила је да Град Београд помаже свим људима који се нађу у таквој и сличним ситуацијама и подсетила да је један од основних проблема код тих људи непоседовање личних документа.

– То је први корак за улазак у систем социјалне заштите. Град Београд ће наставити да пружа што шири спектар услуга људима који се налазе у ситуацији бескућништва – закључила је Александра Чамагић и најавила први пут у престоници отварање Привременог преноћишта за бескућнике.

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов истакао је значај разговора на тему лица која се налазе у ситуацији бескућништва.

– Ми у Влади Републике Србије одговорни смо за све рањиве групе становништва, као и за системско решавање тог проблема. Наша је посвећеност јасно усмерена у правцу грађења солидарности према свим угроженим друштвеним групама и циљ нам је да уз помоћ свих укључених субјеката направимо целовиту платформу за трајно решавање овог проблема – рекао је ресорни министар.

У дијалогу су учествовали представници Народне скупштине, Заштитника грађана, Министарства унутрашњих послова и невладиног сектора.

Дијалог је организован 20. децембра на Међународни дан солидарности, који се обележава од 2006. године одлуком Генералне скупштине Уједињених нација. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Представа „Пропуштена шанса” у петак у Општини Врачар

Следећа вест

Детаљне информације о поклон-ваучерима које је Град Београд обезбедио за сву београдску децу

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *