Саопштење Завода за заштиту споменика културе града Београда

Нема коментара Share:

13.06.2023.
Поводом написа у медијима у вези са радовима који се изводе на рушењу Немачког павиљона, Завод за заштиту споменика културе града Београда саопштава следеће:

Простор на коме се налази Немачки павиљон део је заштићене околине културног добра Старо сајмиште – логор Гестапоа (Одлука о проглашењу, „Службени лист Града Београда” бр. 16/87). Oригинални пројекат „Првог београдског сајма” из 1937. године није обухватао простор на коме се налази Немачки павиљон (који је накнадно изграђен) и граница културног добра поклапа се са границом оригиналног „Првог београдског сајма”, што се јасно сагледава на графичким прилозима из документације Завода. Заштићена околина културног добра обухвата простор у његовој непосредној близини. Мерама заштите заштићене околине споменика културе не подразумева се очување објеката у постојећем стању, већ контролисана изградња која ни на који начин (нити формом, нити садржајем) не сме угрозити културно добро.

На делу заштићене околине, према важећим урбанистичким плановима, као стратешка одлука Града још крајем осамдесетих година ХХ века, планирано је формирање саобраћајнице (повезивање Улице Владимира Поповића и Булевара Николе Тесле са пратећом инфраструктуром). Радови на просецању саобраћајнице се спроводе у складу са планском документацијом: Детаљни урбанистички план (ДУП) споменичког комплекса „Старо сајмиште” („Службени лист Града Београда” бр. 2/92), Просторни план подручја посебне намене уређења дела приобаља града Београда – подручје приобаља реке Саве за пројекат „Београд на води” („Службени лист Града Београда” бр. 7/15) као и План генералне регулације грађевинског подручја седишта јединица локалне самоуправе – Град Београд, целине I-XIX („Службени гласник РС” бр. 20/16, 97/16, 69/17, 97/17, 72/21 и 27/22).

Подсећамо да je у складу са планском документацијом којом је предвиђено формирање меморијалног комплекса и у складу са Законом о Меморијалном центру „Старо сајмиште” („Службени гласник РС” бр. 15/20) дефинисано да Меморијални центар обухвата одговарајући простор на левој обали Саве, укључујући парцеле културног добра „Старо сајмиште – логор Гестапоа” и његове заштићене околине. 

Завод за заштиту споменика културе града Београда, у складу са законском процедуром, дефинише мере заштите културног добра, односно његове заштићене околине. У том смислу, од утврђивања за културно добро, преко учешћа у изради ДУП-а и каснијих урбанистичких планова, дакле већ више од 30 годинa, овај завод није одступио од почетног става да стратешки интерес изградње саобраћајнице у заштићеној околини споменика културе не може угрозити само културно добро. Извод из ДУП-а са инкорпорираним условима заштите непоретног културног наслеђа је израдио Завод давне 1990. године.

Имјући у виду значај простора, као и првенствено јавни интерес формирања Меморијалног центра са приступном саобраћајницом, као стеченом планском обавезом, није могуће задржавање Немачког павиљона. 

Очување културног наслеђа је заједнички и општи јавни интерес и наслеђу се наноси велика штета уколико се оно користи у дневно-политичке сврхе, међусобно оптуживање, а посебно ако се користе непотпуне информације којима се лако манипулише јавност.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Шапић: „Београдски дани породице” одлажу се због лоших временских услова

Следећа вест

Екипе „Чистоће” данас и сутра спроводе акцију сузбијања комараца

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *