Сарадња са „Европским градовима” важна за даљи развој Београда

Нема коментара Share:

16.06.2023.
Заменица градоначелника Београда Весна Видовић боравила је у Бриселу поводом „Brussels Urban Summit”-а (BUS), који представља иницијативу регије главног града Брисела, Eurocities, Metropolis and the OECD Champion Mayors за инклузивни развој.

Самит окупља више од 300 градова и више од 1.000 политичара, стручњака и представника цивилног друштва како би разменили идеје и поставили приоритете за одрживе, приступачне и зелене градове у будућности.

Током конференције, заменица градоначелника Београда Весна Видовић је разменила знања, идеје и искуства Београда са представницима других градова. Тематски фокус конференције представљали су изазови са којима се градови данас суочавају, као што су климатске промене, миграције, урбани раст и неједнакост, који стављају на тест саме основе урбаног живота.

Према њеним речима, Град Београд као члан Асоцијације „Европски градови” учествује у одлучивању о европским политикама које се тичу градова, активно утиче на креирање политика и остварује сарадњу са другим градовима. Партнерски однос пружа могућности за активно учешће у доношењу одлука које се тичу савремених изазова и потреба градова, што је за Београд веома важно. Сарадња са „Европским градовима” има важну улогу у даљем развоју града Београда, јер омогућава заједничке пројекте, размену добрих пракси и организацију догађаја који доприносе просперитету града.

Она је подсетила да Град Београд и Град Брисел имају блиску сарадњу, 2021. године потписан је Меморандум о разумевању између Београда и Брисела којим се предвиђа сарадња пре свега у области урбаног развоја, животне средине, мобилности и транспорта.

– Самим тим учешће на овом самиту сматрамо веома значајним и активно учествујемо у свим облицима сарадње. С обзиром на то да је Београд европска престоница на високом нивоу развоја, прави је тренутак да искористимо сва знања развијених градова, одредимо се према будућности, применимо најбоље европске праксе, направимо дугорочне изборе и одлуке за наш град – истакла је Видовићева.

Она је додала да су посебну пажњу током боравка у Бриселу посветили пленарним седницама посвећеним актуелним темама у свим европским градовима, а то су миграција и различитост, где је идеја да се у градовима изазови и кризе претварају у прилике за боља и креативна решења.

– Такође, веома значајна тема јесте и начин на који се градске управе носе са глобалном климатском кризом, с којом се и ми суочавамо и свакодневно радимо на решавању тог проблема. Међутим, проблеми загађења и напори у заштити животне средине нису само наши, они су европски и глобални. Посебну пажњу привукле су нам зелене површине у урбаним срединама и метрополама, те неки од примера добре праксе као што су зелени зидови и зелени кровови, замена тамних подлога, попут асфалта и бетона у јавним парковима, светлим подлогама које не задржавају топлоту и водопропусне су. Наставићемо ову сарадњу, свесни важности оваквог партнерства за даљи развој и напредак. Ми у Граду Београду пажљиво ћемо обликовати будућност града, јер је наша мисија да остваримо добробит за све наше грађане – рекла је Видовићева.

У току овог самита организован је и радни ручак са Њ. К. В. Матилдом, краљицом од Белгије (Mathilde Marie Christiane Ghislaine d’Udekem d’Acoz), са којом је заменица градоначелника разговарала о менталном здрављу становника у градовима и значају стварања услова да се у градовима ради на превенцији менталних болести и изузетном значају очувања менталног здравља грађана.

Самиту је присуствовала и представница Секретаријата за заштиту животне средине Града Београда Весна Шабановић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Седница Скупштине града заказана за уторак, 20. јун

Следећа вест

Изградња подземне гараже „Пинки” тече по плану

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *