Откривен споменик генералу Божидару Јанковићу у Карађорђевом парку

Нема коментара Share:

23.10.2023.
Заменица градоначелника Београда Весна Видовић присуствовала је данас у име Града Београда свечаној церемонији откривања споменика генералу Божидару Јанковићу у Карађорђевом парку.

Весна Видовић је у изјави за Беоинфо истакла да подизање овог споменика има посебан значај јер се тиме исправља историјска неправда. 

– Име ђенерала Јанковића готово да се није спомињало, а овим чином мења се и однос према нашој историји и херојима. Последњих година, подизањем споменика, снимањем филмова и организацијом пригодних свечаности, Србија исправља неправде, како би се сачувале од заборава историјске истине. Овде, у Карађорђевом парку, право је место за споменик ђенералу Јанковићу, српском хероју, достојном славе наших претходника – поручила је Видовићева и додала да је подизање споменика ђенералу Јанковићу уједно и подизање споменика нашој херојској историји, вековној борби за слободу, храбрим прецима нашег народа.

Министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања и председник Одбора за неговање традиције ослободилачких ратова Србије Никола Селаковић је истакао како је заборав највећи непријатељ Срба.

– Када се неко зачуди и пита ко је тај Божидар Божа Јанковић и не зна за његово дело, онда немојте да се чудите што нам се непуни век након великог дела великог човека догодило оно што нам се догодило на Косову и Метохији. Имамо подршку не само да обележавамо славне и оне тужне датуме из наше прошлости, не само оно што су генерације наших предака подизале да обележе сећања на своје претке већ и да подижемо нове споменике – рекао је Селаковић и додао да од заборава спасавамо све оне који су своје животе и дела узидали у Србију.

Откривању споменика овом истакнутом генералу између осталих присуствовали су министри у Влади Србије, представници Српске православне цркве, представници Удружења ратних добровољаца Србије 1912-1918 и њихови потомци, као и поштоваоци и представници Општине Вождовац.

Споменик је освештао владика ремезијански Стефан уз пратњу свештенства, након чега су положени венци.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Позив добровољним даваоцима крви

Следећа вест

Промет робе на „Велетржници”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *