Реконструкција и модернизавија топлане „Церак”

Нема коментара Share:

05.03.2024.
Радови на реконструкцији и модернизацији постројења на топлани „Церак” су у току, саопштено је из Јавног комуналног предузећа „Београдске електране”.

Након што пројекат буде завршен, постројење ће бити енергетски ефикасније и значајно ће бити смањена емисија угљен-диоксида. На тај начин предузеће ће значајно утицати и на унапређење животне средине. 

У вези са тим, а поводом Светског дана енергетске ефикасности, Вања Вукић, директор ЈКП-а „Београдске електране” посетио је ову топлану.

Он је истакао да када су у питању стратешке мере и капитални пројекти за унапређење енергетске ефикасности, неки од важнијих су коришћење топлотне енергије из ТЕНТ-а у Обреновцу, интерконекција грејних подручја, употреба обновљивих извора енергије и изградња когенеративних постројења. 

– Поред тога што унутар предузећа унапређујемо рад постројења и самог система производње и дистрибуције топлотне енергије, активно развијамо пројекте који су у потпуности у складу са предложеним нацртом „Интегрисаног националног енергетског и климатског плана Републике Србије”, као и регулативом ЕУ и европске Енергетске заједнице. Мере које предузимамо у циљу смањења губитка енергије и повећања енергетске ефикасности су, пре свега, замена фосилних енергената обновљивим изворима енергије. Циљ нам је да што више искористимо ресурсе обновљивих извора енергије и због тога, сходно својим могућностима, улажемо у пројекте који ће нам то омогућити – објаснио је Вукић.  

Како су навели, један од приоритета пословне политике „Београдских електрана” последњих деценија је и заштита животне средине. Како би максимално смањиле негативан утицај штетних састојака у продуктима сагоревања (превасходно угљен-диоксида и азотних оксида) и прилагодиле се европским нормама, „Београдске електране” спроводе програм гашења индивидуалних и блоковских котларница у којима се као енергенти користе угаљ и мазут, као и програм замене поменутих енергената онима који су прихватљивији за животну средину. У последњих неколико година реконструисане су веће котларнице у насељу Сава Ковачевић у Земуну, Барајеву, Железнику, Борчи, Вишњичкој бањи и Реснику. План је да у наредном периоду буде регулисан статус котларнице у Сремчици која није у власништву предузећа. Ова котларница једина у систему „Београдских електрана” користи угаљ као енергент.

Јавно комунално предузеће „Београдске електране” припрема изградњу једне потпуно нове топлане. Реч је о тригенеративном постројењу у оквиру комплекса ЕXПО и националног стадиона. Први пут ће на територији Београда уз топлотну енергију бити испоручивана и расхладна енергија. Такође, у плану је још једна велика инвестиција – изградња ванградског топловода од Обреновца до Новог Београда. На тај начин ће бити преузето око 600 мегавата топлотне енергије из термоелектране „Никола Тесла” и биће пласирано у Новом Београду. Тај капитални пројекат би требало да буде завршен у наредних неколико година.  

Према речима Вање Вукића, када су у питању обновљиви извори енергије, „Београдске електране” имају велике планове. 

– Заједно са Рударско-геолошким факултетом радимо једно значајно истраживање, односно испитивање геотермалних ресурса на локацијама наших топлана. Прелиминарни резултати су показали да на неколико локација постоји могућност коришћења геотермала као енергента и интенција је да се у будућности примени у топланама „Борча”, „Батајница” и „Дунав”. Тај пројекат, заједно са изградњом ванградског топловода Обреновац – Нови Београд, као и употребом соларне енергије на Цераку и преузимањем топлотне енергије из спалионице отпада у Винчи, довешће нас до енергетске независности, што нам је и примарни циљ – закључио је Вукић.

Како је саопштено из овог комуналног предузећа, топлана „Церак” изграђена је 1985. године, а поред грејања испоручује корисницима и топлотну енергију за припрему потрошне топле воде. Тренутно је у току изградња новог дела погона у ком ће бити смештени експанзиони судови. Након обављених грађевинских радова и уградње опреме биће започето увођење надзорно-управљачког система којим ће бити омогућено правовремено и оптимизовано вођење производног процеса у топлани.

Такође, у плану је да у овој години буде започета и реконструкција топлане „Миљаковац”, наводи се у саопштењу.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Додела уговора о енергетској ефикасности

Следећа вест

Изградња нове канализационе мреже у Банатској и Угриновачкој

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *