Положен венац на Споменик захвалности Француској на Калемегдану

Нема коментара Share:

12.07.2024.
Чланица Градског већа Виолета Филип положила је данас венац на Споменик захвалности Француској на Калемегдану поводом националног празника Републике Француске, који се обележава 14. јула у знак сећања на пад Бастиље и почетак Француске револуције.

Она је истакла да на данашњи дан чувамо од заборава један значајан део наше славне прошлости, као и да споменик захвалности на Калемегдану буди сећања на дугогодишње пријатељство Србије и Француске. 

– Споменик захвалности Француској представља симбол помоћи Србији током Првог светског ратa, али данас можемо рећи да наше две земље, поред захвалности, спаја и вишедеценијско, чак вишевековно пријатељство и сарадња. Отуда и наша обавеза да поштујемо сећање на бројне тешкоће које су нас задесиле у прошлости и које смо заједничким снагама превазилазили – рекла је Виолета Филип.

Она је нагласила да поносни и храбри народи Француске и Србије негују исти дух борбе за очување основних вредности – слободе, једнакости и братства. 

– Нашим пријатељима, у име Града Београда и у своје лично име, честитам предстојећи празник са жељом да и убудуће јачамо наше велико пријатељство – закључила је чланица Градског већа.

Амбасадор Француске Пјер Кошар нагласио је да се 14. јула слави јединство француског народа око вредности слободе, демократије и људских права, као и да се више од два века Француска труди да остане верна том захтевном идеалу.

– То је идеал који је зближио Француску и Србију, када се ослобађала од отоманског јарма, и који је био идеја водиља зачетка успостављања наших дипломатских односа пре 185 година. Од тада су се наши односи обогаћивали и проширивали у областима културе, науке и истраживања, али су и остали обележени овим заједничким идеалом и поред бројних изазова – рекао је Кошар и подсетио на детаље наших заједничких подухвата током богате историје. 

Догађају су присуствовали представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства одбране и удружења грађана.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Промена у раду линија јавног превоза током радова у Булевару Михајла Пупина

Следећа вест

Почиње реконструкција Каленић пијаце – нова ера једне од омиљених пијаца свих Београђана

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *