Отворено инклузивно игралиште у Крфској улици на Звездари

Нема коментара Share:

11.09.2024.
Јавно комунално предузеће „Зеленило – Београд” је на иницијативу Удружења слепих и слабовидих особа и других социјалних група „Гледамо срцем”, а уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, извршило уређење јавне зелене површине на углу Крфске и Мариборске улице и испред зграде Центра за социјални рад Градске општине Звездара, а која је свечано отворена данас, саопштено је из овог предузећа.

Биљана Барошевић, помоћница министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, изјавила је приликом обиласка игралишта да је приоритет Сектора за заштиту особа са инвалидитетом, који послује у оквиру министарства, изградња инклузивних игралишта, не само у Београду већ и у целој Србији.

– Ово је треће игралиште које смо изградили на територији Београда. Захваљујем на покренутој иницијативи Бобану Величковићу, председнику Удружења „Гледамо срцем”, као и Душану Тојагићу, вршиоцу дужности генералног директора „Зеленила – Београд”, предузећа које је у рекордном року извело све потребне радове – истакла је Биљана Барошевић.

Вршилац дужности директора ЈКП-а „Зеленило – Београд” Душан Тојагић је рекао да је ово предузеће извршило комплетно уређење простора на површини од близу 700 квадратних метара.

– Изградили смо садржај намењен дечјој игри, али и боравку одраслих на отвореном. Желео бих да истакнем да је први пут у оквиру јавне зелене површине постављена тактилна табла са азбуком, знацима интерпункције, са две песмице Јована Јовановића Змаја и приказом реквизита уграђених на игралишту, а сви садржаји на табли исписани су ћириличним и Брајевим писмом. Посебно захваљујем Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и госпођи Биљана Барошевић на изванредној сарадњи. Сигуран сам да ћемо у будућности опет имати прилике да заједничким снагама радимо на унапређењу квалитета јавних зелених површина – рекао је Тојагић.

Новопројектованим решењем, у складу са потребама корисника, извршена је изградња инклузивног дечјег игралишта, на површини од 89 квадрата, а на подлози од ливене гуме уграђена су три реквизита – њихалица, клацкалица и комбиновани реквизит за децу са посебним потребама. Распоред опреме за дечје игралиште, њихове заштитне зоне и застори су у складу са важећим стандардима и Правилником о безбедности дечјих игралишта.

Осим дечјих реквизита, на делу игралишта формиран је и полигон са постављеним 2Д партерним играма (суножни скокови, школица, апликација рибе и кита) које имају едукативно-развојни карактер и утичу на развој моторичких функција, моторике и координације покрета деце.

Након грађевинских радова извршена је обнова травњака сетвом травног семена, као и садња украсног шибља око новоформираног дечјег игралишта.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Позив старијим суграђанима да учествују на конкурсима Фестивала стваралаштва старијих „Златно доба 2024”

Следећа вест

Јубилеј 150 година Ботаничке баште у Београду

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *