Весић: Ученици од првог до четвртог разреда добиће бесплатне таблете и дигиталне уџбенике

Нема коментара Share:

18.02.2021.
Сви ученици од првог до четвртог разреда у Београду добиће бесплатно таблете и дигиталне уџбенике, најавио је заменик градоначелника Горан Весић.

Гостујући на ТВ Прва подсетио је да данас у основну школу од првог до четвртог разреда у Београду иде 66.573 основца и око хиљаду деце која иду у специјалне школе и то су, како је рекао, деца која ће добити бесплатно таблете и дигиталне уџбенике.

– Наша земља је знатно напредовала у дигитализацији. Сведоци смо тога како се развија еУправа, тако да полако идемо ка укидању шалтера. Дошло је време да извршимо и дигитализацију у школи. Зато је Град Београд одвојио средства како би сва деца од првог до четвртог разреда 1. септембра добила бесплатни таблет за који ће се задуживати школе, а родитељи ће потписивати реверс и узимати таблете за своју децу. Потом ћемо расписати тендер за куповину дигиталних уџбеника, тако да ће свако дете добити код и на свом таблету имаће исти уџбеник који има у школи. Неће морати да носи уџбенике кући. Град Београд ће за свако дете обезбедити дигитални уџбеник – истакао је Весић.

Издавачи ће након тога имати још годину дана да, уколико то желе, дигитализују и радне свеске, додао је Весић.

Осим тога, породицама које су слабијег материјалног стања и немају интернет, захваљујући договору са „Телекомом” биће обезбеђено пет хиљада рутера за бесплатан вај-фај, истакао је Весић, прецизирајући да ће то бити реализовано посредством школа и центара за социјални рад. Интернет ће бити обезбеђен и у подручним школама, тако да ће свако одељење без обзира на то колико има ђака имати интернет да би деца могла да користе таблете.

– Ово је велика ствар за Београд. Осим у Естонији, у Европи немате земљу у којој деца од 1. до 4. разреда имају таблете и дигиталне уџбенике. То показује колико напредујемо као земља и срећан сам што је Град дошао у ситуацију да има новца за то – навео је Весић, прецизирајући да ће у овај пројекат бити уложено скоро четири милиона евра.

Наведени износ није трошак већ улагање у будућност, оценио је заменик градоначелника.

О старијим разредима разговараће се наредних година, додао је Весић, а за сада се пројекат односи на ниже разреде основне школе.

Весић је на крају навео да ће школе бирати уџбенике, али да се Град неће мешати у њихов избор. Град ће са издавачима преговарати о цени уџбеника јер би требало да буде знатно нижа, с обзиром на то да неће постојати трошкови штампе и дистрибуције.

Извор: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: Београд не прихвата скраћење радног времена

Следећа вест

Весић: Београд даје свој допринос дигиталном образовању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *