Градоначелник Радојичић одржао састанак на тему дуалног образовања

Нема коментара Share:

19.02.2021.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић одржао је данас у Старом двору састанак са представницима Министарства просвете, науке и технолошког развоја, а тема састанка било је дуално образовање. Он је указао на велики ангажман председника Србије Александра Вучића, подсећајући на међународни скуп из децембра 2019. године. Тада је Вучић са представницима Привредне коморе и међународних организација које се баве дуалним образовањем нагласио значај и актуелност ове теме у свету, али и у нашој земљи и њеном главном граду.

– Како је председник тада нагласио, друштва која желе да напредују морају с једне стране да направе образовни систем који ће ученике брзо учити новим вештинама, а с друге стране важно је да ученици образовањем стекну навику да читав живот уче. Десет хиљада ђака тренутно је у систему дуалног образовања, и надамо се да ће их бити уписано још 3.300. Имамо велики број заинтересованих привредних субјеката, али и локална самоуправа има свој значај. Визија и стратегија развоја одређених локалних самоуправа, у крајњој линији и читаве државе, требало би да предвиди која нам занимања требају у будућности – рекао је Радојичић.

Он је истакао да је тим који ради на овој теми унапредио и направио мастер план, који говори како смо наш национални модел прилагодили светским стандардима.

– Тај национални план је живи документ, који ће из године у годину да се унапређује – навео је Радојичић.

Градоначелник се на крају осврнуо и на видео-обраћање председника Србије на међународном скупу у Швајцарској, указујући да су сви присутни схватили значај и концепт онога што смо урадили у овој области.

– Долазимо у ситуацију да и други из нашег искуства могу да уче – казао је градоначелник у изјави за медије непосредно пре састанка у Скупштини града.

Помоћница министра просвете Габријела Грујић истакла је да је план развоја дуалног образовања изузетно битан за нашу земљу. Према њеним речима, стуб развоја Србије су економска стабилност и умрежавање знања и вештина младих.

– Циљ је да унапредимо овај план. Подједнако су нам важне централне општине, као и оне даље, попут Лазаревца. У Београду се у средњем стручном образовању тренутно школује 64 одсто ученика. Према прелиминарним резултатима, имамо 3.300 отворених места за наредну школску годину, што је више од хиљаду места у односу на прошлу годину – рекла је Габријела Грујић.

Она је додала да је ово први корак који ће младима омогућити да се запосле у једној од многобројних фирми у Србији, у којима су обављали праксу, као и покретање сопствених компанија.

Извор: www.beograd.rs

Претходна вест

Радојичић: Озбиљност, одговорност и доследност у спровођењу мера

Следећа вест

Образовање и наука

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *