Београд је важна инвестициона дестинација за немачке компаније

Нема коментара Share:
Београд је важна инвестициона дестинација за немачке компаније

04.03.2021.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић одржао је данас у Старом двору састанак са представницима Немачко-српске привредне коморе (АХК). Радојичић је након састанка истакао добру сарадњу с Немачко-српском привредном комором, подсетивши да је Немачка једна од најважнијих партнера Србије и Београда.

– Немачки инвеститори су присутни код нас пуне две деценије и послују у скоро свим привредним секторима. Разговарали смо о продубљивању сарадње с компанијама које раде код нас, а чланице су ове коморе. Реч је о више од 400 компанија које послују у Србији и запошљавају 67.000 грађана  – указао је градоначелник.

Једна од тема састанка била је, према његовим речима, и заштита животне средине.

– Разговарали смо о темама мобилности у граду Београду, енергетској ефикасности и паметном концепту функционисања великих градова. У тим областима су немачке компаније на веома високом нивоу и искуства која су нам у том погледу доступна веома су драгоцена за нас– нагласио је Радојичић.

Истакао је почетак реализације адаптивног система за мобилност, који већ на 55 раскрсница управља саобраћајем у Београду.

– Резултат нашег заједничког рада у овој области је знатно боља проходност саобраћаја. Пројектом је предвиђено да 320 раскрсница буде покривено тим системом управљања. То ће значити да семафоризација функционише у складу са концептом „паметног града” који помоћу сензора детектује гужве и у складу са тим регулише и растерећује саобраћај – најавио је први човек престонице.

Он је додао да је значајна тема састанка било унапређење образовања у Србији и Београду.

– Систем дуалног образовања, који се развија у Србији и Београду, сјајна је основа да имамо едукован кадар који може да задовољи захтеве софистицираних компанија. Концепт дуалног образовања ћемо, поред средњег, ширити на више и високо образовање и на тај начин омогућити бољи образовни кадар – истакао је Радојичић.

Најавио је даљи наставак сарадње са немачким компанијама, с нагласком на мала и средња предузећа.

– Добра сарадња, као она у области саобраћаја, са великим немачким компанијама, попут „Сименса” је већ остварена, али се према препорукама немачких колега сада треба више усредсредити на сарадњу малих и средњих предузећа – истакао је Радојичић.

Састанку су присуствовали Удо Ајхлингер, председник АХК Србије и директор компаније „Сименс Србија” и извршни директор Немачко-српске привредне коморе Франк Алетер, који је рекао да је задовољан што је 37 компанија мотивисано да учествују у овој иницијативи.

– Након овог састанка прелазимо на реализацију садње стабала. Циљ нам је да подстакнемо друштвено одговорно пословање. „Дрво за Београд” је само једна од иницијатива чија је реализација започета са Градом Београдом. Међутим, одавно сарађујемо и тако ћемо наставити. Што се тиче немачких улагача, велика заинтересованост инвеститора постоји у аутомобилској бранши, односно у области добављача који траже локације у Београду или његовој близини, а ту су и заинтересована предузећа у области текстила и металопрерађивачкој индустрији која траже локације – рекао је Алетер.

Према његовим речима, у току састанка разговарало се о две битне теме, а то је размена искуства и како осигурати квалификовану радну снагу у Србији. Он је подсетио и да се радна група Коморе прошле године одлучила за донацију од 1,7 милиона евра Србији у циљу борбе против пандемије.

Извор: www.beograd.rs

Претходна вест

Хуманитарни позив за Дан жена

Следећа вест

Реконструкција раковичке Основне школе „14. октобар”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *