Радојичић: „Градске пијаце” послују домаћински и раде на унапређењу пословања

Нема коментара Share:
Радојичић: „Градске пијаце” послују домаћински и раде на унапређењу пословања

08.03.2021.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић обишао је данас Палилулску пијацу и уверио се да најсавременији објекат градских пијаца у Београду функционише беспрекорно, уз поштовање епидемиолошких мера. Припаднице лепшег пола, које су се овог јутра затекле на пијаци „Палилула”, као и даме које раде у неком од објеката, од градоначелника су поводом 8. марта добиле цвеће.

Радојичић је подсетио да пијаца „Палилула” функционише већ годину дана и истакао да је веома задовољан начином на који се одвија пословање овог објекта.

– Радним данима Палилулску пијацу посети у просеку око 3.000 суграђана, док је викендом тај број око 4.000. Ово је врло савремен објекат који се простире на четири нивоа, са савременим концептом организације. У изградњу овог објекта уложено је око 12 милиона евра, а у питању су средства која су обезбеђена од ЈКП „Градске пијаце”, односно од прихода предузећа. „Градске пијаце” послују домаћински, улажу новац у нове објекте и реконструкцију постојећих, што ће бити тренд и у будућности. Палилулска пијаца заузима површину од 12.000 квадратних метара, а требало би нагласити да се од почетка пандемије стриктно води рачуна о поштовању епидемиолошких мера. На улазима се налазе редари, постоје дезо-баријере, као и баријере на тезгама које спречавају ширење вируса минимизујући контакт између купаца и продаваца. У претходном периоду ЈКП „Градске пијаце” радило је на реконструкцији још неколико објеката, па је тако 2018. године обновљена пијаца на Бањици, док је на Земунској пијаци реконструисан Житни кантар, који данас функционише као рибарница – рекао је Радојичић.

Према његовим речима, пијаце су веома значајне за функционисање града, док у последње време представљају и туристичку атракцију.

– У великим европским градовима људи воле да виде и посете лепо организоване пијаце, што је такође жеља Града Београда. Као што је рекао Момо Капор, „пијаце су амбасаде нашег села”. Палилулска пијаца је пример како би све то требало изгледа. План за наредни период укључује даљи рад на унапређењу градских пијаца у Београду, а подсетићу да је завршена прва фаза реконструкције Каленић пијаце, која је коштала око два милиона евра – нагласио је градоначелник.

Он је додао да се у оквиру пројекта „Зелени град” налази и друга фаза реконструкције Каленић пијаце, чија је пројектована вредност радова између 11 и 12 милиона евра.

– Водиће се рачуна о еколошким концептима, што је један од разлога због којих Европска унија жели да настави да улаже новац. Друга фаза реконструкције Каленић пијаце подразумева постављање соларних панела, како би се користила соларна енергија. Биће постављени и пуњачи за електричне аутомобиле, као и савремени еколошки концепт осветљења. У овом тренутку налазимо се у фази припреме за реализацију тог пројекта. Веома је значајан и пројекат за тржни центар на отвореном на Новом Београду, који нас такође очекује у наредном периоду. Идејно решење постоји и тренутно се ради на изради техничке документације. Јавно комунално предузеће „Градске пијаце” функционише добро, послује домаћински и приходе улаже у даље унапређење пословања – поручио је Радојичић.

Догађају је присуствовао директор ЈКП „Градске пијаце” Бојан Бајагић.

Извор: www.beograd.rs

Претходна вест

Радојичић: Угоститељи испоштовали нове мере, извршено 818 контрола

Следећа вест

Грaд Бeoгрaд oбeзбeдиo пoклoнe зa жeнe и дeцу из Сигурнe кућe

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *