Градоначелник Радојичић са амбасадором САД посадио четинаре у наставку акције „Дрво за Београд”

Нема коментара Share:

13.03.2021.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић, заједно са амбасадором Сједињених Америчких Држава у Србији Ентонијем Годфријем, засадио је три америчке беле јеле, на левој обали Саве у склопу акције „Дрво за Београд”. Градоначелник је том приликом подсетио да ово јесу мали кораци, али да они воде ка много већем циљу.

– Ако желите да постигнете велики циљ, а нама је то увећање зелених површина Београда,   морате да идете корак по корак, стабло по стабло, сви заједно морамо дати допринос. У Београду ЈКП „Зеленило” сваке године посади бар четири хиљаде садница, а додатно смо покренули пројекат „Дрво за Београд” у којем се приближавамо цифри од две хиљада посађених стабала. Циљ нам је да у Београду имамо 25 одсто зелених површина. У овом тренутку проценат износи око петнаест, тако да циљ није лак, али оваквим акцијама и посвећеношћу, достижан је – казао је Радојичић.

Он је подсетио на речи песника Рабиндраната Тагора, да „онај ко сади дрвеће, иако зна да неће седети у његовом хладу, почео је да схвата смисао живота”. Тиме песник поручује да не бринемо само о свом интересу, већ и о интересу заједнице, истакао је Радојичић, наводећи све бенефите садње дрвећа, као што су филтрирање ваздуха, већа производња кисеоника, смањење количине угљен-диоксида, снижавање температуре у летњим данима. 

– Сви заједно идемо ка циљу да Београд буде зеленији и здравији – поручио је Зоран Радојичић.

Градоначелник је захвалио амбасадору на доприносу акцији „Дрво за Београд”. Овом приликом још једном је позвао и друге амбасаде и друштвено одговорне људе да се прГрадоначелник Радојичић са амбасадором САД посадио четинаре у наставку акције „Дрво за Београд”

Амбасадор Ентони Годфри је прецизирао да су посађени четинари, америчке беле јеле, које иначе расту у планинама на западу Северне Америке. Могу да порасту до 35 метара, са животним веком више од три стотине година.

– У просеку једно овакво дрво апсорбује 118 килограма угљен-диоксида на дан, а 43 тоне годишње. Како даље расте, до пуне зрелости, свако ово дрво током свог века упије и преради тринаест хиљада тона овог гаса. Мали кораци данас, воде до великих резултата сутра – рекао је Годфри.

Ова садња симбол је много већег пројекта, који морамо радити заједно – а то је борба против климатских промена, додао је амбасадор. Суша смањује приносе, топлотни таласи подижу стопу морталитета, поплаве уништавају имовину, а земљиште је загађеније. Садња нових шума моћно је, али и једно од многих решења за те проблеме, навео је он.

– Сви имамо одговорност да нам будућност буде „зеленија” и хвала Вам градоначелниче што сте предузели овај важан корак – закључио је амбасадор Америке.

Догађају је присуствовао и директор ЈКП „Зеленила – Београд” Слободан Станојевић.

Извор: www.beograd.rs

Претходна вест

Радојичић у Старом двору разговарао данас са првим човеком Неума

Следећа вест

Весић: Безбедност грађана и њихова имовинска сигурност наша стална обавеза

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *