Весић: Београд ће тражити да све буде отворено у контролисаним условима, уз стриктно поштовање мера

Нема коментара Share:
Весић: Београд ће тражити да све буде отворено у контролисаним условима, уз стриктно поштовање мера

23.03.2021.
На седници Кризног штаба Београд ће тражити да се отворе угоститељски објекти и тржни центри. Треба да буде отворено све, али у контролисаним условима, уз стриктно поштовање мера и наставак вакцинације која је кључна за излазак из пандемије, изјавио је заменик градоначелника Горан Весић.

Гостујући на ТВ Пинк, он је нагласио да, с обзиром на то да смо најуспешнији у Европи по вакцинацији, ми треба да креирамо мере јер смо захваљујући председнику Вучићу први пут у историји у прилици да намећемо стандарде у свету, а не да преписујемо неуспешне моделе других земаља. 

– Не постоји дилема – здравље или посао, морамо да нађемо начин да се сачувају радна места и здравље људи. Ово није само здравствена него и друштвена и економска криза. Мој посао је да сачувам радна места, али разумем лекаре који се на првој линији фронта боре за здравље становништва. Србија је дала више од шест милијарди евра за помоћ привреди у пандемији и зато је потребно да се задрже радна места, јер ми нисмо богата земља попут Немачке да издржимо да ништа не ради. Ако се придржавамо свих мера, људи ће бити заштићени. Хајде да омогућимо да економија ради, али и да се настави са вакцинацијом. Београд је најбољи регион у Србији по вакцинацији, јер се ми сваки дан тиме бавимо – нагласио је Весић.

Он је изнео најновије податке о томе да су до синоћ у Београду вакцинисана 411.434 грађана, односно 29,23 одсто укупне пунолетне популације, а ревакцинисано их је 237.479, односно 18,29 одсто пунолетног становништва. 

– Очекујем да ћемо до 1. априла сигурно прећи број од 500.000 вакцинисаних и 300.000 ревакцинисаних, што је заиста велики успех. Оно на чему сам веома поносан јесте то да је у популацији од 65 до 74 године вакцинисано 58,39 одсто грађана, а то значи да су од 1.000 вакцинисана 583 грађана те доби – истакао је Весић.

Он је подсетио да је Београд први увео организовану вакцинацију по селима помоћу 52 мобилне екипе, а покренута је и вакцинација у предузећима преко Привредне коморе. 

Весић је рекао да се Београд припрема за време када ће туристи почети поново да долазе. 

– Разговарали смо о томе да се издају сертификати за хотеле где се поштују све мере и где су сви запослени вакцинисани. Наиме, туризам је наша велика шанса, Београд је 2019. године од туризма зарадио милијарду евра. Припремамо за јун два велика концерта наших познатих звезда када ће бесплатне карте моћи да добију они који су вакцинисани. На тај начин желимо да захвалимо људима који су се ревакцинисали и то није никаква дискриминација – истакао је заменик градоначелника.

Он је нагласио да је важно да људи раде и поштују мере, као и да сви они који их крше за то и одговарају. 

– Београдска комунална милиција и инспекција су написале више казни него све друге локалне самоуправе. Ми смо први подносили кривичне пријаве за организаторе журки и ти људи су највише наносили штету управо угоститељима који су се придржавали свих мера. Београд се понаша одговорно и зато не треба да плаћа цех оних који се нису придржавали мера – истакао је Весић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Град одао почаст страдалима у НАТО бомбардовању код „Вечне ватре”

Следећа вест

Весић: Добро је што многи од данас раде, али тражимо да раде сви

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *