Радојичић: Изградња дечје клинике, метро и екологија остају приоритети

Нема коментара Share:
Радојичић: Изградња дечје клинике, метро и екологија остају приоритети

26.03.2021.
Желео бих да као градоначелник останем упамћен по изградњи нове дечје болнице у Тиршовој. Нова клиника ће почети да се гради и то ће бити испуњење мог сна. Делим и сан многих Београђана о изградњи метроа, а сада је дефинитивно да ће ускоро почети радови и да ће Београд добити метро, рекао је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић гостујући на Телевизији Хепи.

Он је додао да је осим тога, један од његових приоритета буђење свести по питању екологије и заштите животне средине.

– Покренуо сам акцију „Дрво за Београд“, која се спроводи другу сезону заредом и том приликом је укупно посађено 2.137 стабала, уз учешће разних друштвено-одговорних компанија, амбасада….Та бројка сама по себи не представља прекретницу, али би требало да мотивише да у периоду пред нама наставимо да озелењавамо Београд. Данас смо, заједно са амабсадорима Пољске, Мађарске, Словачке и Чешке посадили 30 стабала и тако обележили исто толико година постотања Вишеградске групе. Где год се гради, мора доћи до сече одређеног броја стабала, али отпор према томе није карактеристичан само за Србију, већ за практично цео свет. Ипак, равнотежу правимо сађењем најмање два стабла за свако посечено – истакао је Радојичић.

Према његовим речима, Београд дели судбину велиих градова у којима постоји мноштво изазова.  

– Постоје на хиљаде проблема и уколико неко реши 100, треба му честитати. Нормално је да људи желе напредак и да имају сугестије. Град има своју динамику и људи који воде град могу да помогну или одмогну у малом проценту, али динамику града не могу да зауставе. Београд иде својим путем, да постане бољи и лепши и то нико не може да заустави. Наравно, дајемо све од себе да наш допринос буде позитиван и да сваки грађанин то може да препозна. Београд заузима површину од 320.000 хектара, од чега је 250.000 пољопривредно земљиште, а 170.000 обрадиво земљиште, уз 30.000 домаћинстава. То је огроман потенцијал. Београд је поред Беча један од ретких великих градова који имају винограде и могућности развоја града су невероватне. Еколошки туризам, производња здраве хране, све то мора да буде максимално искоришћено као туристички ресурс града – рекао је градоначелник.

Радојичић је нагласио да је изградња метроа једно од најважнијих решења за побољшање мобилности у Београду и додао да је то уједно и једно од решења за побољшање квалитета ваздуха у граду.

– Друго питање су индивидуална ложишта, којима се греје безмало 50 одсто Београђана. Те ствари морају да се решавају, али то није могуће урадити преко ноћи, већ системским радом. Наравно, не би требало заборавити ни енергетску ефикасност. Потпуно је извесно да је почетак радова на изградњи метроа веома близу. Ипак, не би требало сумњати да ће период изградње бити веома захтеван, како за локалну самоуправу, тако и за грађане, јер у питању је велики инфраструктурни пројекат и неће бити лако. Ти радови морају да буду организовани беспрекорно, како би људи што мање били ван зоне комфора. Наравно да ће акценат бити на што мањим сметњама по питању нормалног функционисања сваког грађанина. Изградња метроа покреће читаву економију, ствара радна места и све би то требало искористити. Највећи део новца који циркулише у том процесу остаће у Србији – истакао је Радојичић.

Он је додао да је концепт решавања мобилности у Београду на једном међународном конкурсу сврстан међу најбоље и навео да постоје индиције да ће бити награђан.

– У питању је комбинација метроа, шинског система и других видова превоза, што су међународни експерти препознали као веома добро решење. Београд може значајно да напредује по питању екологије и то је заиста једна од најважнијих ствари којима се морамо бавити у периоду који је пред нама. То видим као своју мисију и надам се да ћу успети да направим помак по том питању – поручио је Радојичић.

Градоначелник је истакао да Београд мора да повећа проценат зелених површина.

– Град мора да се развија, тренутно имамо 2.000 градилишта и кранова, али не смемо заборавити заштиту животне средине. Тренутно, зелене површине заузимају 15 одсто урбаног дела Београда, а ту бројку морамо повећати на 25, уз услов да се не зауставља развој града. Град Београд је определио 180 милиона динара кроз четири програма за субвенције у области пољопривреде. На тај начин подстичемо даљи развој ове привредне гране. На томе морамо да инсистирамо, јер то значи побољшање квалитета живота за све суграђане, јер то значи да ћемо имати квалитетније намирнице на располагању – рекао је Радојичић.

Он је изразио уверење да су се Београђани до сада, током епидемије, понашали веома одговорно.

– Стојим иза тих речи јер сетите се како су се понашали најстарији суграђани у почетном периоду, када им је био забрањен излазак из домова. Било је осцијалција, што је нормлано јер ово траје више од годину дана – рекао је градоначелник.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Донација Града Београда за бољу техничку опремљеност Сектора за ванредне ситуације

Следећа вест

Наставак сарадње Града Београда и компаније „Лукоил Србија”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *