Никодијевић: Београд је симбол победе живота над страдањем

Нема коментара Share:
Никодијевић: Београд је симбол победе живота над страдањем

06.04.2021.
Председник Скупштине града Никола Никодијевић рекао је да се на данашњи дан сећамо свих страдалих у бомбардовању главног града 6. априла 1941. године и обележавамо осам деценија од једног од највећих злочина који се десио у Београду. Он је јутрос обишао изложбу фотографија постављену овим поводом на Тргу републике, која ће званично бити отворена у 13 часова и бити доступна грађанима наредних дана у склопу манифестације „Дани Београда”. Како је прецизирао, заједно са Амбасадом Руске Федерације, Руским домом и Историјским архивом Србије, Град Београд уприличио је ову изложбу, како би нове генерације могле да виде све ужасе шестоаприлског бомбардовања.

– Београд је бомбардован само из једног разлога, била је то одмазда према народу који је одбио идеје фашизма, стављајући се на светлу страну историје. Према проценама, у бомбардовању је погинуло између 2.700 и 4.000 људи, срушено је више стотина зграда и објеката, међу њима и Народна библиотека, што је један од највећих „културних геноцида” у нашој земљи. Зато смо дужни да чувамо сећање на овај датум и покажемо све ужасе рата, али и да с поносом истичемо то што смо у Другом светском рату били на страни антифашизма, на страни победника и што овај народ никада није хтео да прихвати идеје фашизма, ма колико да су му оне биле наметане – истакао је Никодијевић у изјави за ТВ Пинк.

Никодијевић је прецизирао да представници Града Београда, државе и цркве обележавају овај датум на више локација у граду, показујући да је ово један од датума који никада не смемо да заборавимо.

– Нове генерације морамо учити свим вредностима антифашизма, јер фашизам никада није довољно мртав. Морамо понављати све о њему и указивати на његове ужасе како нам се историја не би поновила – казао је Никодијевић.

Председник Скупштине града је подсетио да је Београд више пута рушен у историји, али је увек и обновљен.

– Београд је симбол победе живота над страдањем и зато смо поносни на свој град – поручио је Никодијевић.

Позвао је Београђане да данас и наредних дана погледају изложбу фотографија о шестоаприлском бомбардовању, на којој су на великим паноима приказане фотографије из приватних архива, музеја и Историјског архива Србије.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Положени венци у порти Вазнесењске цркве

Следећа вест

Градоначелник положио венац на Споменик пилотима браниоцима Београда

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *