Весић: Уметничка дела из „Југоекспорта” која се продају да остану у власништву народа

Нема коментара Share:

01.05.2021.
Поводом најављене аукције преосталих уметничких дела која се налазе у фундусу „Југоекспорта”, а која је заказана за 18. мај, одржао сам хитан састанак са потпредседницом Скупштине Града Београда Андреом Радуловић, градским секретаром за културу Иваном Карлом и директорком Музеја града Београда Јеленом Медаковић, објавио је заменик градоначелника Горан Весић на својој Фејсбук страници.

– Тражио сам од њих да пронађу правни начин како да многи од 148 артефаката, међу којима су дела славних сликара Миће Поповића, Петра Лубарде, Милана Коњовића, Лазара Возаревића, Мила Милуновића, Пеђе Милосављевића, Зоре Петровић, Емира Драгуља, Александра Дерока и многих других, остану у власништву Града Београда и да не заврше прво у приватним збиркама, а потом широм света. Невероватно ми је да они који намеравају да продају ове слике, а представници су државе, нису размишљали о томе да се уметничка дела која су припадала „Југоекспорту” изузму из стечајне масе, а не да се продају као да је у питању ормар или трактор – наводи се објави.

Када је Град Београд продавао Сава центар прво су на мој захтев из продаје изузета сва уметничка дела која су се налазила у Сава центру и додељена су Музеју града тако да је купац купио објекат без једног уметничког дела, навео је Весић. Како је додао, чак су и непокретна уметничка дела која су део објекта Сава центра изузета из продаје и остављена су у власништву Града Београда, а нови власник је обавезан да се према њима односи са дужном пажњом. 

– Град Београд ће учинити све и предузети све правне кораке да вредна уметничка дела, 124 ликовна и 24 дела примењене уметности, остану у власништву грађанки и грађана Београда. Борићемо се свим средствима да вредна дела Лубарде, Поповића, Коњовића, Возаревића, Милуновића, Милосављевића, Петровићеве, Драгуља и Дерока не оду у приватне руке, а да потом не заврше ван наше земље. Како ћемо се борити обавестићу јавност наредних дана, а да умем да се борим показује случај галерије Прогрес коју су хтели да продају за коцкарницу и која је остала уметничка галерија. А није да ме још нису тужили где год су могли како им кварим планове. Али када су интереси Београда у питању не правим никакве компромисе. Зато, Београд побеђује – наводи се у објави Горана Весића.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: Време је да се мере одређују регионално – Београђани веома посвећени вакцинацији

Следећа вест

Весић: Све мање пацијената у привременој болници у Београдској арени

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *