Весић: Београд у јуну добија савремену машину помоћу које ћемо сачувати дрво без заустављања пројеката

Нема коментара Share:

07.05.2021.
Град Београд ће у јуну добити савремену машину помоћу које ће дрво које се налази на месту изградње неког инфраструктурног објекта моћи да буде комплетно извађено са кореном и премештено на другу локацију, најавио је заменик градоначелника Горан Весић.

Он је гостујући на ТВ Студио Б рекао да се често дешава да неко дрво „смета” приликом изградње неког објекта, иако је правило у граду да се на једно посечено засади три дрвета.

– Смета ми када се исече било које дрво, поготово ако је здраво, те сам од ЈКП „Зеленило – Београд” затражио да купе посебну савремену машину која вади комплетно дрво из земље са кореном и пресађује га на друго место, па се на тај начин оно и сачува. Такву машину ће имати Београд у јуну и на тај начин ћемо сачувати свако дрво, а истовремено нећемо заустављати пројекте – рекао је Весић.

Нагласио је да се исплати сваки динар који је уложен у то да се сачува свако дрво.

– Ако ме питате да ли је јефтино, није. Можда смо за тај новац могли да купимо неке друге машине, али мислим да као град треба да имамо такву машину и то је била моја одлука. Стојим иза сваке своје одлуке, тражио сам од „Зеленила” да се та машина набави, а потребан новац смо обезбедили у буџету. Мислим да ће грађани бити задовољни – истакао је Весић.

Навео је да потпуно разуме да су људи навикли на неко дрво које је у њиховом окружењу расло годинама, а зашто би се оно посекло уколико може да се пресади.

– Мислим да је то важна цивилизацијска промена за Београд. Овакву машину има свега неколико градова у свету и мислим да ће бити атракција када будемо почели да је користимо. То ће решити многе проблеме код саме изградње неких инфраструктурних пројеката јер ће се дрво преместити на место где не смета и наставиће да расте на другом месту – рекао је заменик градоначелника.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Дечји спортски програм „Од срца срцу”

Следећа вест

Весић: У Београду вакцинисано 44,1 одсто пунолетних, за викенд биће ревакцинисано пола милиона људи

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *