Градоначелник Радојичић: „Београд на води” је драгуљ Југоисточне Европе

Нема коментара Share:

21.05.2021.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић обишао је данас „Кулу Београд”, највећи објекат у изградњи у оквиру пројекта „Београд на води”. Он је том приликом прецизирао да је тренутно на овом здању ангажовано 750 радника, а на читавом пројекту више од 2.200.

– Читава зграда биће на висини од 168 метара, а тренутно су радови на 150. метру. Очекујемо завршетак главних радова до краја године, јер је пројекат веома захтеван. Кула је једна од ретких, ако не и једина зграда на свету која кроз само 10 спратова постиже ротацију од 90 степени. До сада је 870 станова усељено, а очекује се да их до краја године буде још око хиљаду. На простору пројекта „Београд на води” биће укупно 1,8 милиона квадратних метара стамбеног и пословног простора – истакао је Радојичић.

Како је нагласио, „Кула Београд” је намењена свим суграђанима и гостима нашег града, јер ће се на њеном врху налазити видиковац са погледом од 360 степени. Одавде ће се пружати поглед на целу престоницу, њене реке и знаменитости, па ће Београђани и туристи моћи да сагледају Београд из сасвим новог угла. 

– Карактеристични „увијени” облик симболично представља оближње ушће Саве у Дунав и спајање две велике реке. У нивоу другог спрата, Кула ће са Галеријом Београд бити повезана пешачким мостом, одакле ће се брзим лифтовима стизати директно до видиковца. У подножју ове куле је вишенаменски плато на којем ће током целе године бити различитих јавних дешавања за све грађане и посетиоце Београда. Посебно желим да истакнем да је изглед платоа инспирисан уметношћу европских тргова, али су дизајнери узели у обзир и локално наслеђе и традицију, као и урбану културу Београда – казао је Радојичић. 

Градоначелник Београда је посебно скренуо пажњу на то колико се води рачуна о еколошком аспекту овог пројекта, енергетској ефикасности и зеленилу. 

– Кров Галерије Београд је шездесет одсто прекривен зеленилом, то је најзеленији кров у региону, а бројне су и јавне зелене површине, игралишта и паркови – рекао је Радојичић за ТВ Прва.

Радојичић је најавио да ће у наредним годинама један од приоритетних задатака бити чистоћа река, јер ће само на тај начин моћи да се комплетно искористи потенцијал овог простора.  

– С друге стране, Савски трг је најзеленији трг где ће на крају бити засађено 300 стабала. Цео комплекс је грађен тако да буде прилагођен бициклистима и пешацима, повезан је са постојећом мрежом стаза за бициклисте дуж Новог Београда – истакао је Радојичић.

Још једна специфичност „Куле Београд” не само у домаћим већ и у светским оквирима јесте употреба специјалних фасадних стакала. Наиме, до 9. спрата биће уграђена стакла која у себи имају линије невидљиве људском оку, а која служе очувању биодиверзитета. 

Градоначелник Радојичић је прецизирао да током сунчаних дана око сто хиљада људи ужива у овом простору, тако да предности осећају сви суграђани.

– Завршетком „Куле Београд”, будућег симбола града, који нас очекује крајем ове године, заокружујемо изградњу језгра пројекта. Када читав Београд на води, као савремени градски концепт, буде завршен, постаће драгуљ не само Београда већ и овог дела Европе – казао је Радојичић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Измена појединих траса линија јавног превоза

Следећа вест

Аутобус за вакцинацију у недељу на Ади Циганлији

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *