Весић: Београд донирао Косовској Митровици ауто-дизалицу „паук”

Нема коментара Share:

25.05.2021.
Заменик градоначелника Горан Весић присуствовао је данас у Старом двору потписивању уговора о донацији специјалне ауто-дизалице „паук”, коју је Град Београд поклонио Косовској Митровици. Уговор су потписали председник Привременог органа општине Косовске Митровице Александар Спирић и извршни директор за правне, финансијске и комерцијалне послове „Паркинг сервиса” Никола Крајновић.

Весић је овом приликом истакао да је Београд главни град свих Срба, било да живе на Косову и Метохији, у Црној Гори, централној Србији, Аустралији или Америци.

– Београд има обавезу да помаже нашем народу, а поготово онима на Косову и Метохији који су најугроженији део српства. Мало је људи на планети којима су тако угрожена права као људима на Косову и Метохији. Имамо посебну обавезу да им помажемо јер другу помоћ немају. Не могу да очекују помоћ ни од међународне заједнице ни од привремених институција у Приштини, чија је обавеза да то раде – рекао је Весић.

Нагласио је да је Београд у последње две године интензивирао сарадњу са Косовском Митровицом, са којом се потписује и уговор о братимљењу.

– Изградили смо две зграде са 40 станова за избегла лица, урадили смо и парк у центру града и до сада смо обезбедили три комунална возила, а ово је четврто које дајемо. Трудимо се колико можемо да им помогнемо и сигуран сам да ће им ово помоћи да боље уреде своју заједницу. Циљ Косовске Митровице јесте да буде уређена колико и Београд, а заједно то можемо и да постигнемо – казао је Весић.

Осврћући се на друге средине, додао је да је и 17 београдских општина потписало уговоре са српским срединама на Косову и Метохији.

– Помажемо им приликом организације доласка деце у Србију, обилазака, заједничких активности. Тренутно се на Тари, у нашем одмаралишту на Митровцу, налази 300 деце са Косова и Метохије, а тај одмор платио је Град Београд. Желимо да наша деца с Косова и Метохије, исто као и деца из Београда, могу мирно да проведу седам дана a да притом не размишљају о проблемима које имају тамо. Срећан сам и захвалан људима који су нам пријатељи, а наставићемо да помажемо у складу са нашим могућностима. „Паук”, који су данас добили, помоћи ће да се уреди паркирање у Косовској Митровици – објаснио је Весић.

Нагласио је да је примопредаја уприличена у Београду, а не у Косовској Митровици, јер су му привремене институције забраниле улазак на Косово и Метохију.

– Образложење им је да угрожавам њихову безбедност. Безбедност сам им угрозио тако што сам градио станове и правио парк. Када градите за српску, али и албанску децу, јер се у парку свако дете игра и нико не пита за националност, угрожава се безбедност. Када градите станове за људе којима они нису направили станове и пре тога су их протерали из кућа, а имали су обавезу да им обнове те куће, угрожавате им безбедност. За њих је безбедно Косово без Срба, у чему се не слажемо – закључио је Весић.

Председник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић нагласио је да Горан Весић још једном показује да је за истинску борбу и очување српског народа на Косову и Метохији.

– Ова донација је потврда истинске братске љубави Града Београда, свих Београђана. Подршка која свакодневно стиже је важна, нарочито за збрињавање младих брачних парова и расељених на простору Косова и Метохије. У прошлој години смо захваљујући Граду Београду и заменику градоначелника Горану Весићу успели да сазидамо станове и у њих уселимо 40 породица. Свака донација долази у праве руке и тиме јачамо српске институције, пре свега захваљујући подршци председника Александра Вучића и Канцеларије за Косово и Метохију, који чине све како би услови за живот наших људи на овом простору били бољи и како би ту и остали – истакао је Спирић, захваливши на донацији.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: Град Београд ће купити таблете за све ђаке од првог до четвртог разреда

Следећа вест

Усвојена иницијатива да се именује Улица Драгана Никитовића

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *