Стојчић истакао значај очувања природе у урбаним срединама, с посебним нагласком на изградњу линијског парка

Нема коментара Share:

25.05.2021.
Главни градски урбаниста Марко Стојчић присуствовао је данас конференцији „Биодиверзитет градова у улогама полинатора (пчела) у екосистему” која се поводом Светског дана пчела одржала на Дунавском кеју на Дорћолу.

Стојчић је учесницима панела представио пројекат „Линијски парк”, који треба да прође том деоницом у дужини од 4,6 километара. Он је претходно узео учешће у садњи медоносног биља код силоса „Житомлин”.

– Линијски парк је сигурно најперспекстивнији градски пројекат у уређењу јавних површина. Реч је о великом простору који је подељен у 10 сектора. На њему је радило 55 младих људи, подељених у 10 тимова. Тиме смо омогућили да сваки познати начин одрживости буде заступљен у некој од 10 целина – указао је Стојчић и додао да ће линијски парк бити показна вежба и за све друге зелене површине у Београду, али и у остатку Србије.

Најавио је почетак радова за новембар или децембар ове године, уз напомену да је предвиђен рок за завршетак око три године.

– Линијски парк има својих захтевности и специфичности јер у њему неће бити саобраћаја, док ће читава зона будућег парка, где је то могуће, бити спојена са реком. Да би све то заживело, опет треба неко реално време – указао је Стојчић.

Он је додао да је једна од идеја да се на потезу будућег линијског парка изгради и Биолошки факултет у Београду.

– Идеја је да један добар део парка буде намењен њеним студентима, који би свакако омогућио ширење аудиторијума за очување животне средине – указао је Стојчић.

Он је закључио да је поносан на пројекат линијског парка, пре свега на младе људе који су у њему учествовали и додао да је свака сугестија добродошла јер ће тај парк, како је истакао, припадати Београђанима. 

Организатори панела из Удружења грађана „Супернатурал” уручили су Марку Стојчићу иницијативу за успостављање пчелињег коридора медоносног биља у будућем линијском парку.

Конференцији су присуствовали представници амбасада Холандије и Словеније у Београду, као и представници Београдског удружења пчелара који су истакли важност очувања природе у урбаним срединама.  

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Усвојена иницијатива да се именује Улица Драгана Никитовића

Следећа вест

Положени венци на споменик Ћирилу и Методију

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *