Весић: Увећани буџет јасно указује на правилан развој Београда

Нема коментара Share:

09.06.2021.
Почетком године одлучили смо да креирамо „конзервативни” буџет јер је епидемија била у пуном јеку и нисмо могли да знамо колико ће приходи града бити смањени због умањења пословне активности. Ипак, како се приходи опорављају, имамо могућност да мењамо буџет. Предложени буџет је највећи у скоријој историји Београда и износиће 1.219.311.869 евра или 143.355.471.970 динара, рекао је заменик градоначелника Горан Весић на данашњој седници Скупштине града. 

Он је подсетио да је до сада највећи буџет изгласан почетком 2020. године и износио је милијарду и 205 милиона евра. 

– То је јасан показатељ даљег развоја града, а један од разлога због којег је повећан буџет јесу приходи од пореза на доходак који су повећани за пет милијарди динара. То значи да више људи у Београду ради и да су плате повећане. У односу на 2013. годину, у Београду је сада 190.000 више запослених. Поређења ради, 2013. године просечна плата у Београду била је 456 евра, а сада је тај износ већи од 700 евра. Такође, овај буџет предвиђа 8,1 милијарду динара веће расходе када је у питању буџет за урбанизам и просторно планирање. Од тог износа, 2,1 милијарда динара намењена је за Макишко поље. Ту убрзано радимо експропријацију земљишта, припремамо приступне саобраћајнице, а све у циљу да почетком новембра започнемо изградњу Београдског метроа. То је нешто што се 50 година обећава Београђанкама и Београђанима. Прва линија ће бити завршена 2028. а друга 2030. године, и то је за нас суштински важно јер тако решавамо инфраструктурне проблеме – рекао је Весић

Ребалансом буџета, нагласио је заменик градоначелника, планирано је 380 милиона динара за изградњу приступних саобраћајница за нову аутобуску и железничку станицу на Новом Београду, указао је заменик градоначелника. 

– Обезбеђено је додатних 125 милиона за уређење фасада, као додатак на 250 милиона динара који су раније обезбеђени за ту намену. Биће реконструисано између 140 и 150 фасада у престоници. Подсећам да је од 2013. године у граду реконструисано 500 фасада и већ сада је јасно да су одређени делови града засијали. Ипак, има још доста фасада које треба средити и у наредном периоду нас чека велики посао – најавио је Весић. 

Он је додао да је обезбеђен новац за замену светиљки у приградским општинама и наставак радова на регионалном водоводу Макиш–Младеновац. 

– Тендер за наставак изградње водовода у Гроцкој биће расписан 15. јула. У новембру ће бити завршени радови на водоводу у нижим деловима Ритопека док ће у вишим деловима насеља радови почети следеће године. Раде се одвојци за Гроцку и Врчин тако да ће ова два насеља до марта 2023. године бити прикључена на водовод – најавио је Весић. 

Нагласио је да је ребалансом обезбеђено 2,7 милијарди динара за експропријацију земљишта и изградњу приступних саобраћајница за фабрику вакцина у Земуну. 

– Као Град смо преузели обавезу зато што сматрамо да је потребно да у Београду постоји фабрика вакцина, како би грађани били заштићени. Убрзано са Републиком радимо на реализацији овог пројекта јер више не желимо да зависимо од других – указао је Весић и подсетио да Република Србија већ инвестира или планира инвестиције у Београду, у вредности близу седам милијарди евра, од чега је 4,6 милијарди евра намењено за изградњу метроа. 

Овим ребалансом смо обезбедили и додатних 200 милиона динара за реконструкцију улица, а 243 милиона динара за изградњу вртића, прецизирао је заменик градоначаленика. 

– Рачунајући прошлу и ову годину, у овом тренутку у Београду се гради или је већ изграђено 15 вртића. Завршени су вртићи у Сурчину и насељу Бољевци. Више нема листи чекања за децу у тој општини. Завршавамо вртић у Курсулиној на Врачару, који ће почети да ради у октобру, док су вртићи у Патријарха Павла и Новоградској завршени. Такође, завршавамо обданиште у Милоја Закића, у Белом Пољу у Обреновцу, а на Новом Београду се гради вртић у Блоку 62 и на Бежанијској коси  – прецизирао је Весић. 

Он је потврдио да су расписани тендери за још седам вртића, односно да је трогодишњим планом предвиђена изградња још 10 вртића. 

– Ово смо све успели да урадимо у периоду током којег смо вратили родитељима 3,5 милијарде динара јер је претходна градска власт незаконито наплаћивала цену вртића. За тај новац смо могли да саградимо још 17 вртића – закључио је Весић. 

Ребалансом је, како је нагласио, предвиђена и набавка 67.500 таблета за ученике од првог до четвртог разреда. 

– Таблете ће задужити родитељи преко школа и општина. У сваком таблету ће се налазити картица са бесплатним интернетом а расписујемо конкурс и за набавку дигиталних уџбеника – најавио је заменик градоначелника. 

Истакао је да је ребалансом обезбеђено и 10 милиона динара за субвенције за куповину бицикала. 

– Донели смо одлуку да ове године први пут понудимо субвенције, по 5.000 динара за 2.000 људи који могу да купе бицикле домаће производње. Интересовање је велико и вероватно ћемо проширити тај програм, али и увећати мрежу бициклистичких стаза. Све то је у интересу заштите животне средине – објаснио је Весић. 

Када је у питању саобраћај, Весић је истакао да је у те намене овим ребалансом буџета обезбеђено 3,84 милијарде динара. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Међународни атлетски митинг за млађе јуниоре – 16. „Трофеј Београда”

Следећа вест

Весић: Највећи буџет у историји Београда вредан 1.219 милијарди евра

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *