Радојичић: На Међународни дан добровољних давалаца крви исказујем дубоку захвалност хуманим даваоцима

Нема коментара Share:

14.06.2021.
Поводом Међународног дана добровољних давалаца крви, градоначелник проф. др Зоран Радојичић је свим даваоцима честитао њихов дан и захвалио им на хуманости и емпатији коју показују.

– 14. јун је посвећен сваком добровољном даваоцу крви и дан када им изражавамо своју захвалност и поштовање због онога што чине. Много пута сам разговарао с добровољним даваоцима крви и сваки пут сам осетио велико задовољство због начина на који ти људи размишљају, због тога што разумеју да крв коју они дају може за некога у одсудном тренутку значити живот – казао је градоначелник Београда.

Такође је истакао да као хирург зна колико је за пацијента и цео тим у операционој сали крв драгоцена.

– Зато на данашњи дан осећам посебну потребу да захвалим свим хуманим и несебичним људима који препознају значај добровољног давалаштва крви и који имају свест о томе колико њихов хумани гест може значити за људе с озбиљним здравственим проблемима. Сматрам и да је важно да имамо што више добрих едукација како би се у још већој мери ојачала свест о нужности добровољног давања крви – закључио је Радојичић.

Светска здравствена организација (СЗО) ове године својом кампањом жели да истакне значај улоге младих људи у погледу добровољног давалаштва крви.

– Млади су у многим земљама света с пуно ентузијазма предњачили у активностима и иницијативама чији је циљ обезбеђивање довољне количине крви за оне којима је најпотребнија. СЗО ове године такође жели да захвали свим даваоцима крви у свету, да промовише вредности добровољног давалаштва крви, подстакне младе да се одазову апелима за хумани чин давања крви, као и да афирмише младе као партнере у промоцији здравља – наводи се у промоцији кампање.

Стална места на којима грађани могу доброваљно дати крв у Београду су: Институт за трансфузију крви Србије – радним данима од 7 до 19 часова, суботом и празницима од 8 до 15 часова; Ургентни центар – радним данима од 10 до 15 часова; Служба за трансфузиологију крви КБЦ „Земун” – радним данима од 7 до 17 часова и Институт за трансфузиологију и хемобиологију ВМА – радним данима од 7.30 до 14.30 часова.

Институт за трансфузију крви у Београду ће према недељном плану рада екипа на терену организовати добровољно давање крви на привременим пунктовима, а информације о промени локација привремених пунктова могуће је наћи на сајту овог института: https://www.nbti.org.rs.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Наставља се сузбијање комараца са земље

Следећа вест

Радојичић: Град Београд започиње са реализацијом помоћи за парове са секундарним стерилитетом

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *