Град континуирано ради на побољшању положаја избеглих и расељених лица

Нема коментара Share:

19.06.2021.
Град Београд је у периоду од 2014. до 2020. године стамбено збринуо 1.410 породица избеглица и 297 интерно расељених породица путем доделе пакета грађевинског материјала, откупа сеоских кућа са окућницом, доделе монтажних кућа, као и доделом стамбених јединица у закуп са могућношћу откупа, што значи да је више од 5.000 лица добило кров над главом, изјавила је секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић.

Она је нагласила да Град у сарадњи са релевантним републичким и међународним институцијама континуирано спроводи програме за стамбено збрињавање избеглих и интерно расељених породица док су у расељеништву.

– Настојимо да свакој избеглици која нам се обрати, а која нема решено стамбено питање, пружимо неопходну помоћ, заштиту и трајно стамбено решење – рекла је Наташа Станисављевић.

Само у прошлој години, Секретаријат за социјалну заштиту је реализовао пет јавних позива у оквиру којих су збринуте 32 породице избеглица и 37 породица интерно расељених лица, односно око 200 лица, и то путем доделе пакета грађевинског материјала и откупа сеоских кућа са окућницом.

– Када се говори о решавању стамбених потреба избеглица, посебно издвајамо Регионални стамбени програм у оквиру кога је до сада збринуто 386 породица избеглица које нису имале решено стамбено питање, и то путем откупа сеоских кућа са окућницом и доделе пакета грађевинског материјала. Породицама избеглица додељено је и 888 стамбених јединица у закуп са могућношћу откупа, као и 49 монтажних кућа – додала је секретарка.

Међународни дан избеглица се обележава 20. јуна у знак сећања на људе који су били приморани да услед ратова, страха од прогона, насиља и конфликата напусте своје домове, али и као подршка онима који се и данас суочавају са сличним проблемима. 

– Град Београд и Секретаријат за социјалну заштиту спроводе бројне активности које се односе на интеграцију и побољшање животних услова избеглица и интерно расељених лица док су у расељеништву, а с том политиком ћемо наставити и убудуће како бисмо унапредили њихов положај – истакла је Наташа Станисављевић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Инспекција забранила емитовање музике у кафићу на Дорћолу

Следећа вест

Градоначелник Радојичић: Београд и Куала Лумпур су „зелени градови”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *