Весић присуствовао сузбијању комараца са чамаца у насељу Умка

Нема коментара Share:

26.06.2021.
Заменик градоначелника Београда Горан Весић присуствовао је акцији сузбијања комараца из чамца на обалама Саве код Умке. Весић је том приликом истакао да Град Београд наставља да спроводи континуиране активности на сузбијању комараца, а уједно најавио и третмане запрашивања из авиона, уколико за тим буде било потребе.

– Данас смо имали прилику да видимо како се третман спроводи са реке, а на располагању имамо два чамца, од којих један запрашује обале Саве од Умке ка Ушћу, док други иде уз Дунав, од Гроцке ка центру града. На овај начин доста успешно сузбијамо комарце на местима на којима их има највише, на обалама река. Опадањем водостаја све више ларви и комараца „прети” Београђанима, а сузбијамо их директно на обалама. Вечерас на терену имамо 33 екипе за сузбијање комараца, уз две које раде из чамаца, али смо и поред тога данас донели одлуку да у наредним данима почне да се спроводи и третман из ваздуха – рекао је Весић.

Према његовим речима, Градски штаб за ванредне ситуације је донео одлуку да градским предузећима дозволи третмане из авиона, уколико буде потребно.

– У понедељак ће бити расписана јавна набавка, која ће трајати око 10 дана, након чега ћемо бити спремни да „подигнемо” авионе у ваздух. За сада нема потребе да се спроводе третмани из ваздуха, али уколико се ситуација промени, бићемо спремни. Третман из ваздуха је много ефикаснији јер се лако долази до локација до којих је немогуће доћи копненим путем, а то су по правилу места на којима се налазе легла комараца. На овом послу раде десетине људи којима сам захвалан јер обављају тежак посао. Београд „лежи” на две реке и борба са комарцима је загарантована сваке године. Нажалост, последњих дана смо могли да видимо да су се дешавали и напади на људе који раде на сузбијању комараца, што је у потпуности неприхватљиво. Апелујем на људе да омогуће несметан рад екипама које раде на сузбијању комараца. Препарати који се користе су безбедни за људе и животиње, док са друге стране представљају решење проблема који је сваке године актуелан у летњим месецима. Велике врућине онемогућиле су током претходних дана спровођење третмана, али сада су поново све екипе на терену и Град наставља да ради на сузбијању одраслих форми комараца – поручио је Весић.

Руководилац службе лабораторијских испитивања у ЈКП „Градска чистоћа” Милица Рајковић истакла је да су препарати који се користе одобрени од стране Министарства заштите животне средине.

– Препарати су уписани у листу привремених биоцидних производа. Апелујемо на пчеларе да на време уклоне кошнице и обезбеде пчеле пре почетка третмана – рекла је Милица Рајковић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: Вечерас почиње „Белеф”, а Београд се враћа нормалном животу

Следећа вест

Радови на уређењу и одржавању зелених површина са обе стране ауто-пута

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *