Весић: Тендер за субвенције за куповину бицикала домаће производње средином јула

Нема коментара Share:

08.07.2021.
Град Београд има довољно средстава да решава проблеме грађана, али и да улаже у уређење и развој града, рекао је данас заменик градоначелника Горан Весић. Он је у гостовању на ТВ Пинк најавио тендер који ће бити реализован средином јула, а који се тиче субвенција за куповину бицикала домаће производње.

– Две хиљаде грађана који се први јаве на тендер добиће од Града субвенцију у износу од пет хиљада динара за куповину бицикла. То је део политике Града да се стимулише коришћење бицикала. Током ове године Београд ће добити више од двадесет километара нових бициклистичких стаза, а у наредне четири године планирано је скоро сто километара. До краја године очекује нас и тендер за коришћење јавних бицикала, који подразумева 150 станица на којима ће грађани с личном картом моћи да изнајме бицикле, као што је то пракса и у другим великим градовима света – рекао је Весић.

Навео је пример Аде Циганлије где се по цени једног паркинг места могу изнајмити бицикли за четворочлану породицу, тако да за 150 динара грађани на читав дан могу да добију два бицикла за одрасле и два за децу. Таквих бицикала тренутно има пет хиљада којих, осим на Ади и код СЦ „Милан Гале Мушкатировић”, има и у појединим градским гаражама близу пешачких зона.

– Припремамо и читав низ измена закона у сарадњи са Министарством унутрашњих послова да бициклисти могу да користе „жуте траке” ван „шпицева”, да се уведе појам бициклистичко-пешачке улице и слично. На тај начин полако постајемо град који стимулише урбану мобилност, односно коришћење бицикала и пешачење, како бисмо живели здравије – рекао је Весић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Започето уклањање нелегалне доградње на Врачару

Следећа вест

Весић: Програм бесплатних таблета и уџбеника за око 103 хиљаде деце из Београда

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *