Весић: Настављамо да улажемо у Београдски зоолошки врт

Нема коментара Share:

12.07.2021.
Београдски зоолошки врт слави 85 година постојања, у њега настављамо да улажемо, а колико је постао омиљено место Београђана и туриста показује податак да је у 2019. години овај врт посетило 450.000 туриста, изјавио је заменик градоначелника Горан Весић на конференцији за новинаре поводом овог јубилеја.

Он је подсетио да је Београдски зоолошки врт отворен пре тачно 85 година, 1936. године, на Петровдан, а отворио га је тадашњи градоначелник Београда Влада Илић, човек који је био најуспешнији градоначелник Београда у периоду између два светска рата.

– Овај врт је претрпео бомбардовање 1941. и 1944. године, када је потпуно уништен читав животињски фонд. За ових 85 година постао је омиљено место Београђана, највише деце, али и страних туриста. Више од 450.000 туриста је 2019. године посетило Бео зоо-врт и то је највећа посета било које манифестације или установе на територији града Београда. Наша је обавеза да овај врт унапређујемо. После 2013. године, од када је Град Београд преузео оснивачка права над овим зоолошким вртом, приметно је да се сваке године улаже у нешто ново – нагласио је заменик градоначелника.

Весић је подсетио да је пингвинаријум једна од последњих ствари која је урађена пред корону.

– За следећу годину Град Београд ће издвојити средства како би се уредиле сенара и амбуланта, те да се направи едукативни креативни центар за децу. У амбуланти ће моћи да се лече и животиње ван зоо-врта – рекао је Весић.

Он је навео да врту недостају две животиње, жирафа и црвена панда, а ради се и на томе да се оне набаве.

– Поносни смо на наш зоолошки врт који се простире на седам хектара и један је од најуређенијих простора које имамо у Београду. Овај врт остаје ту где је, а наше је да га што боље уредимо, да овде буде комфорније животињама, а да деца, њихови родитељи и други посетиоци могу да уживају – рекао је Весић.

Захвалио је свим људима који раде у зоо-врту. Како је истакао, овај посао се не може платити новцем јер треба имати и страст и љубав, а то ови људи имају. Да није њих, наш зоолошки врт не би био овако уређен јер без обзира на то колико се улаже у њега, неко мора и да га одржава.

Директор Београдског зоолошког врта Србољуб Алексић истакао је да је 85 година постојања ове институције заиста велики јубилеј.

– Од 2016. године, када смо прославили 80 година постојања, урадили смо неколико важних пројеката, пре свега изградили нови простор за пингвине, медведе, стазе кроз историју, реализовали пројекат дечјег зоо-врта и више мањих пројеката. Набавили смо више нових животиња, хијене, алпаке и друге врсте, имамо добру репродукцију заштићених врста птица, а пуно радимо и на помоћи у очувању заштићених врста и њиховом враћању у природу. Сарађујемо са пуно државних институција, а посебно хвала Граду Београду који подржава све пројекте за које сматрамо да су приоритетни за зоо-врт. Преуредићемо и простор за мајмуне, ту је и будући едукативни центар, амбуланта, а наставићемо да радимо на довођењу нових врста како би зоо-врт увек имао нешто ново да понуди – казао је Алексић, указавши да је 2019. године зоо-врт имао 450.000 посетилаца, у великој мери страних туриста.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Откривeн спoмeник Рaбиндрaнaту Taгoру у пaрку Ушћe

Следећа вест

Реконструкција улицa у Батајници

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *