Градоначелник Радојичић положио венац на Споменик захвалности Француској поводом 14. јула

Нема коментара Share:

14.07.2021.
Поводом 14. јула, националног празника Француске, градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић, амбасадор Француске у Србији Жан Луј Фалкони и министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић положили су данас венце на Споменик захвалности Француској на Калемегдану и тиме изразили поштовање француско-српском пријатељству.

– И ове године пандемија ковида-19 довела је до тога да се 14. јул прославља другачије него раније. Али, то нас није спречило да се и данас сви окупимо испред овог прелепог споменика који нас заувек подсећа на то да су Србија и Француска биле савезнице и у Првом и Другом светском рату и да су до данас остале пријатељи – рекао је градоначелник Радојичић.

Он је додао да је пријатељство француског и српског народа нераскидиво, те да заједнички чувају заоставштину из прошлости, као и да је наша дужност да то пријатељство наставимо да негујемо и у будућности.

– Верујем да су пријатељство народа и држава додатна снага да се сви заједно изборимо у овако тешком тренутку. У Француској се 14. јул обележава као национални празник и подсећање на пад Бастиље током Француске револуције 1789. године и представља прекретницу за настанак нових идеја које су се шириле даље по Европи. Овај значајни догађај у француској историји утицао је и на Србију, јер је на таласу борбе француског народа и српски народ почео борбу за ослобођење од Турака. Чак је и наш први устав, Сретењски устав, писан под утицајем идеја Француске револуције. Још једном, драги пријатељи, срећан вам данашњи празник – написао је на свом Инстаграм профилу градоначелник Радојичић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Градоначелник Радојичић: Састанак с представницима „јужне престонице Русије” изузетно конструктиван

Следећа вест

Фолклор на Гардошу „За нашу Соњу”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *