Град Београд посвећен примени закона у области људских и мањинских права, унапређењу положаја Рома и родне равноправности

Нема коментара Share:

23.07.2021.
Министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић са својим сарадницима и начелница Градске управе Града Београда Сандра Пантелић одржале су данас састанак на тему примене Закона о родној равноправности, Закона о спречавању дискриминације, положаја Рома, спровођења Закона о планском систему и других питања из области људских и мањинских права. Састанку су присуствовали представници градских општина, Секретаријата за социјалну заштиту, Секретаријата за здравство, Секретаријата за образовање и дечју заштиту, Градског центра за социјални рад у Београду, Националне службе за запошљавање, као и представници организација цивилног друштва.

Начелница Градске управе истакла је да су родна равноправност, спречавање дискриминације, унапређење положаја Рома и спровођење Закона о планском систему веома важне теме за Град Београд.

Састанак је био прилика да се чују искуства представника градских општина, али и конкретни проблеми, као и активности које се спроводе како би се проблеми решили на што бољи и ефикаснији начин.

Министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог нагласила је да је састанак са представницима Града Београда имао за циљ да учесници састанка и установе које они представљају постану „алат” за примену закона на територији сваке општине у Србији.

– У свим извештајима Европске комисије наводи се да Република Србија има добре законе, али да до проблема долази у њиховој примени. Искуства и знања Града Београда у примени прописа су непроценљиви. Замолићемо представнике Града да их поделе са другим општинама у сврху равномерног развоја Србије и остваривања циљева стратегије одрживог развоја – рекла је министарка.

Подсекретарка Секретаријата за социјалну заштиту Јасмина Ивановић истакла је да је овај секретаријат са задовољством узео учешће у дијалогу који је организовало Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

– Учеснике састанка упознали смо са нашим деловањем на унапређењу положаја Рома, остваривањем родне равноправности и испуњавањем обавеза које су прописане законом, националним и међународним документима о људским и мањинским правима. Наставићемо овај дијалог и због тога смо веома задовољни. Истичем да је Град Београд започео израду стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња на територији града Београда за период од 2022. до 2032. године и акционог плана за њено спровођење. Представници градских општина такође су чланови радне групе за израду ових документа – рекла је Јасмина Ивановић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Грaдoнaчeлник Рaдojичић: Нaши oлимпиjци су oдушeвљeни пoдршкoм Бeoгрaдa

Следећа вест

Акција сузбијања комараца вечерас на више локација

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *