Горан Весић: За Београд велика част посета балет мајстора Хулија Боке

Нема коментара Share:

29.09.2021.
Заменик градоначелника Горан Весић присуствовао је данас јавном часу који је у Националној фондацији за игру одржао чувени аргентински балет мајстор Хулио Бока и том приликом истакао да је за нас велика част што је он ових дана у Београду.

– Овде ради с нашом децом у балетској школи Аје Јунг, а после Београда одлази у Миланску скалу где ће постављати „Дон Кихота”. Веома сам срећан што тако велике звезде и педагози долазе у наш град јер су они узор младим генерацијама које од њих могу да уче, а с друге стране популарисаће и игру и балет. Хулио Бока је први пут у Београду и видим да је пун утисака, а има и отворен позив од нас да дође поново. Када имамо добар и светски познат фестивал код нас, онда долазе највеће светске звезде – рекао је Весић и истакао да је поносан на Београдски фестивал игре који Град Београд подржава.

Тај фестивал доноси квалитет Београду, оценио је Весић и подсетио да смо у оквиру фестивала имали први наступ Њујорк сити балета, који су одржали после пандемије, и не само они већ и многи други.

– Овај фестивал промовише Београд и ставља га на уметничку мапу света, због чега има смисла улагати у фестивале и културу – казао је Весић.

Град ће као и до сада наставити да подржава оне фестивале који доносе квалитет, нешто ново и промовишу нашу уметност у свету. Весић је на крају поручио да жели Београд који је отворен, у који долазе највеће светске звезде, који се развија не само у индустријском и архитектонском смислу већ и у уметничком.

Оснивач и уметничка директорка Београдског фестивала игре Аја Јунг такође је навела да је долазак једне од највећих балетских звезда нашег времена изузетна част.

– Хулио Бока је део једног од најзначајнијих поглавља балетске историје, због чега је част да он ради с децом Београда, Панчева, Новог Сада, као и децом из Хрватске и Босне која су дошла у Београд. Ово је врло значајан корак у популаризацији уметничке игре – рекла је она и захвалила уметнику што је прихватио њен позив да дође у нашу земљу.

Хулио Бока је истакао да је срећан што је ту.

– Имао сам јуче први час и био сам узбуђен и нервозан зато што као професор увек желим да имам добар однос с децом. Дошао сам да поделим део свог искуства с њима и надам се да ово неће бити последњи пут да сам овде – казао је Бока и обећао да ће кад год буде могао помоћи балетски рад у нашој земљи.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Градоначелник Радојичић: Возни парк у градском превозу један од најмлађих у Европи

Следећа вест

„Караван зимнице” за викенд на пијаци „Ђерам”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *