Веће интересовање за Графичку школу после улагања Града у њену обнову

Нема коментара Share:

03.03.2022.
После деветогодишње блокаде рачуна Графичко-медијске школе, Секретаријат за образовање и дечју заштиту исплатио је пре четири године милионска дуговања школе и на тај начин јој омогућио да нормално функционише, а потом је, како је и било најављено, уследила обнова школе што ју је позиционирало високо на листи најтраженијих, изјавио је Славко Гак, секретар за образовање и дечју заштиту.

Како је истакао, Секретаријат је препознао и проблеме и потенцијал једине овакве школе у Србији, која сада „слободно дише”.

– Од тада, све је кренуло набоље. Школа је реновирана, а за ту намену издвојили смо око 57 милиона динара. Обновљена је фасада и фасадна столарија, замењена керамика, подови, плафон, одрађени молерско-фарбарски радови и комплетна реконструкција радионице школе – рекао је Гак.

Али, како каже, школа није само физички засијала већ је постала и једна од најтраженијих у Србији. Осим шест старих смерова за фотографа, сито-штампара, техничара графичке дораде, техничара штампе, техничара за графичку припрему и техничара за обликовање графичких производа, пре четири године уведен је и нови смер за техничара за дигиталну графику и интернет обликовање.

– За ово одељење тражи се место више, па не чуди податак да је трећи најтраженији смер у нашој земљи, тако да ће од септембра бити уписана два одељења. Графичка школа је један од најбољих примера колико су нам важна велика улагања у школе – каже Гак.

Милош Букумира, директор ове новобеоградске образовне установе, објашњава да је школа обновљена у правом тренутку, имајући у виду да живимо у свету технологије и медија, па је питање опстанка да школа иде у корак са тим и интересовањима младих.

– Наредне школске године биће отворен још један смер за техничара мултимедија. И овај образовни профил биће подједнако привлачан ђацима, тако да очекујем велики број заинтересованих – каже Букумира.

Према Гаковим речима, школа је потпуно опорављена након тешког периода и сада се може похвалити чињеницом да је рејтинг школе знатно скочио, те да је укупан број бодова за пријем у односу на период пре четири године на нивоу целе школе скочио за 20 бодова. Велики број професора решио је да унапреди своје знање. Двадесетак предавача уписало је мастер студије како би ученицима што ефикасније пренели знање.

– Велико је задовољство бити сведок оваквог успеха образовних установа. Надамо се и трудимо да нам све школе буду овако успешне. Настављамо даље са улагањем у вртиће и школе, јер нам је образовање деце најважније – закључио је Гак.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Демонтажа нелегалног прикључка у Устаничкој улици у насељу Мељак

Следећа вест

Поклони за жене даваоце крви 8. марта

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *