Представљање пројекта „еуПОЛИС” на Земунском кеју

Нема коментара Share:

28.05.2022.
У циљу реализације пројекта „еуПОЛИС”, комшије и посетиоци Земунског кеја су позвани да својим коментарима допринесу унапређењу решења тематског парка код хотела „Југославија” и едукационог центра, које су осмислили млади архитекти, победници „еуПОЛИС” конкурса.

Наиме, београдски стручњаци пројекта „еуПОЛИС” позивају грађане који живе, раде и бораве на Земунском кеју, у делу код хотела „Југославија”, да им се придруже 30. маја од 18 до 20 часова на зеленој површини код Споменика „Земунска железничка станица” („код стубића”).

Заинтересовани грађани ће моћи да прегледају понуђено решење и разговарају са младим архитектима и „еуПОЛИС” стручњацима, да својим увидима и знањима помогну да се ово решење уобличи тако да најбоље одговара потребама свих који време проводе на овој локацији.

У Предлогу архитектонског решења уважени су и закључци претходних разговора са заинтересованим грађанима о њиховим визијама коришћења тог дела града.

Уз Гладсакс, Лођ и Пиреј, Београд је један од четири европска пилот-града у којем ће се путем пројекта „еуПОЛИС” тестирати иновативни начин пројектовања малих градских „плаво-зелених” паркова, уз активно учешће грађана и примену природом инспирисаних решења ради унапређења квалитета живота у граду и позитивног утицаја на здравље грађана.

Пројекат „еуПОЛИС” спроводи 28 партнерских организација из 13 земаља света, укључујући и домаће експертске организације које пружају подршку активностима на београдским пилот-локацијама, а то су Грађевински факултет Универзитета у Београду, енПлус и организација Миксер, у сарадњи са Институтом за јавно здравље „Милан Јовановић Батут” и Женским архитектонским друштвом.

На овом пројекту окупљени су представници академске заједнице, ИТ сектора и иновативних технологија за праћење климатских фактора и укупног телесног и менталног здравља грађана на неком простору, као и стручњаци за урбано планирање и пројектовање, примену природом инспирисаних решења, социјална питања, инклузију и родне перспективе.

Искуство стечено пројектом „еуПОЛИС” послужиће у развоју нових методологија планирања градова које подразумевају учешће грађана у свим процесима одлучивања, те у промени устаљеног принципа одлучивања „одозго надоле” и дати допринос развоју институције партиципације грађана у урбаном планирању у нашем друштву.

Оваквим приступом урбаном планирању обезбеђује се да начин живота и потребе грађана буду осликани на јавне просторе који треба да су доступни и корисни свима, а нарочито осетљивим друштвеним групама, као што су старији, жене, деца, особе са инвалидитетом или млади.

Више информација о пројекту „еуПОЛИС” на сајту: www.eupolis-project.eu.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: Имовина Београда вредна 7,2 милијарде евра, већа је за 2,7 милијарди евра у односу на 2013. годину

Следећа вест

Посета Београдској надбискупији поводом израде мозаика на катедрали

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *