Скадарлија

Нема коментара Share:

Скадарска улица, у којој се Скадарлија налази, дужине је око 500 метара, налази се у најстрожем центру Београда. Због близине Народног позоришта, ту су крајем 19. и почетком 20. века становали многи глумци. Уз глумце су наравно дошли и други уметници, песници, писци, сликари. Сама „Скадарлија“ је краћа и протеже се од Булевара деспота Стефана до Улице Страхињића Бана. Иначе, према подацима из публикације „Београд и његове улице“ Данила Радојевића (Туристичка штампа, 1966.) улица је тако именована 1872. године.Пре тога се звала Циганска мала.[2]

Познато је да глумци (вероватно због треме) не једу ништа пре представе. Прилика да се нешто презалогаји, а и попије, је управо после представе, када падне тензија и већ се ближи поноћ. Због тога су у Скадарлији никле многе кафане, неке од најстаријих у Београду. Ту су зоре дочекивали уметници који су ушли у историју српске културе: Ђура Јакшић, Добрица Милутиновић. У Скадарлији је једно време живео и познати сликар и писац Момо Капор.

Скадарлија је била слабо осветљена, поплочана калдрмом, како је то био обичај у турско доба. Тај старински изглед задржан је и данас, само је простор између камења заливен бетоном.

Тако је и настао стих:

„Ноћу,

кад је ситни сат,

идеш Скадарлијом,

да поломиш врат!“

Иначе, ту је често певао Тома Здравковић, а ваљало би споменути и Дивну Костић и Олгу Јанчевецки које су певале у кафани „Велика Скадарлија”.

Ниске кућице на јужном углу са Симином су срушене најесен 1940.

Скадарлија данас

Скадарлија, која је почела да личи на остале улице Београда, је за потребе туризма реконструисана да поново личи на Скадарлију са почетка 20. века. Скадарлија је данас једно од обавезних места које посећују страни туристи. Ту су чувене кафане Три шешира, Два јелена, Има дана…, Путујући глумац и хотел Le Petit Piaf у чијем се склопу налази ресторан Скадарлијски Чардак, у којем се осим ресторана са националном и италијанском кухињом пружа и услуга смештаја. У оквиру ресторана Путујући глумац налази се комплекс Travelling Actor.

Скадарлија је и место где се после свадбе долази на јело и провод. Наравно, све домаће ђаконије су на менију поменутих кафана.

На Скадарлију се наслања и некадашња Београдска индустрија пива, ту су пекаре, посластичарница, галерије и кафићи, па чак и једна школа. Постоји и пивница и тржни центар, а има се шта појести и стојећи, куповином хране из околних киоска. На дну Скадарлије (улица је благо стрма) је и друга по величини, београдска пијаца Бајлони.

Претходна вест

Победник (споменик)

Следећа вест

Стамбол капија (Београд)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *