Концерт „Београд свира” поводом манифестације „Дани Београда”

Нема коментара Share:

15.04.2023.
Заменица градоначелника Београда Весна Видовић присуствовала је данас у Коларчевој задужбини концерту под називом „Београд свира”, који се одржава у оквиру манифестације „Дани Београда”.

На концерту су наступили хор „Collegium musicum” под диригентском палицом Драгане Јовановић, као и Стефан Миленковић са оркестром.

Обраћајући се присутнима, Весна Видовић је поручила да се данас подсећамо два веома бирна датума у историји нашег града.

– Подсећамо се априла 878. године када се први пут у историјским документима помиње назив града Београда, те априла 1867. године када су кнезу Михаилу предати кључеви Београда од турских власти и када је Београд поново постао српски град. Ови датуми били су инспирација за „Дане Београда”, чији је овогодишњи мото „Београд у срцу” – рекла је Видовићева.

Она је подсетила да април памтимо и по томе што су нашу престоницу бомбардовали и рушили нацисти, затим савезници 1944. године, као и за време НАТО бомбардовања 1999. године.

– Није историја нашег града била лака. За данашњи Београд се страдало и гинуло, за њега се борило, рушен је и изнова грађен, али је у духу празника који сутра прослављамо увек васкрсавао. Сви ови априли у Београду нису нас раздвојили, нису нас ослабили нити уништили, већ данас поносно стојимо и славимо наш град – поручила је заменица градоначелника.

Видовићева је позвала грађане да уживају у бројним програмима, изложбама и туристичким турама које је град припремио за њих, како би се упознали са историјом нашег града и подсетили неких важних датума.

– Грађани ће моћи да на потпуно нов начин открију Теразије као место где се преплићу архитектура, традиција, историја, пословни и боемски живот Београђана, те да кроз Кнез Михаилову улицу упознају велику урбанистичку трансформацију и снажан европски заокрет у обликовању Београда након 1867. године када су кључеви града коначно прешли из турских у српске руке – закључила је Весна Видовић. 

Догађају је присуствовао и Владимир Мијовић, директор Омладинског позоришта „Дадов”, које је извршни продуцент манифестације „Дани Београда”.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Радови у Улици Исидора Стојановића

Следећа вест

Петсто бицикала у новој сезони акције „Паркирај и бициклирај”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *