Шапић: Данас је велики дан за српски народ и тек ћемо да видимо, будемо ли паметни и мудри, какве ће све могућности створити у будућности за цео српски народ и државу

Нема коментара Share:

08.06.2024.
Данас је симболично велики и важан дан за српски народ и тек ћемо да видимо, будемо ли паметни и мудри, шта ће све да произађе из овог данашњег дана и какве ће све могућности створити у будућности за цео српски народ и државу, изјавио је председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић након што је са градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем, који је у посети нашој престоници у оквиру Свесрпског сабора, обишао манифестацију „Београдски дани породице”.

– Много раније него што је то постала мејнстрим тема након избора у децембру, када је један део српске јавности на поспрдан начин говорио о нашој браћи из Републике Српске, о српском народу и Србима са тих простора, никада нисам дозвољавао такве ствари. Мислим да морамо да се чувамо, где год да живимо, јер нас нема превише и ако не будемо чували наш народ, где год он био, у Србији или Републици Српској, Црној Гори или дијаспори, нема нам будућности. Зато ми је веома драго што очигледно, кроз неке формализације односа улазимо у једну другу фазу која нам само може помоћи. Кад год смо се држали једни уз друге и чували једни друге, тада се у историји није појавио неко ко је нама могао да изађе на крај. У складу са тим, гледаћемо на све могуће начине да Београд, као старији брат, помогне Бањалуци, те да свако искуство које тамо може да се имплементира пренесемо како они не би пролазили кроз неке проблеме које смо ми прошли. Трудићемо се да нашу сарадњу продубљујемо, али она је суштински само последица једног блиског односа нашег народа на овим и оним просторима и потпуно сам сигуран да ће сви који у будућности буду водили Београд и Србију имати обавезу да негују ове односе и бране интересе српског народа на свим просторима где год живели, те да воде рачуна да нам се никада више не догоде неке ствари из историје, као што је страдање Срба у 20. веку –  истакао је Шапић.

Он је најавио да могућност да Београд може да финансира размену ученика, али и да они најбољи који буду изабрани дођу у посету Београду и упознају се са његовом историјом и културом. 

– Иако кажу да некада форма није толико важна, данас јесте јер смо формализовали наше односе, што отвара потпуно ново поглавље у односима српског народа, јер када су односи унутар српског народа како треба, онда је свима добро. Као што сам рекао, ако Београд добије српског градоначелника који ће да води српску политику, биће добро свима, и Бошњацима, Мађарима, Хрватима, Словацима, Русинима, наравно и нама Србима. Али да ми знамо на чему смо и да не дозволимо да икада више било ко стане између нас. Ми данас нисмо правили разлику између Додика и Станивуковића, иако припадају различитим политичким опцијама, и то је суштина. У Републици Српској исто имају своје проблеме и различитости као и ми овде, али када је у питању одбрана српског националног интереса као један су знали да се споје. И ту треба да учимо од њих. Када се споје сви они и ми одавде, неће бити добро за многе који су играли управо на ту српску неслогу  –  нагласио је Шапић.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић рекао је да му је драго да је данас имао прилику да са Александром Шапићем прошета најлепшим улицама престонице.

– Драго ми је што данас разговарају градоначелници два престона српска града, западне српске престонице Бањалуке и нашег највећег и најлепшег града Београда. Разговарамо о ономе што смо постигли у претходном периоду. Важно је рећи да се поносимо и да се радујемо сваком великом, али и најмањем пројекту који доприноси развоју Београда и Бањалуке, који сарађују братски и пријатељски. Када Београд и Бањалука напредују, то значи да српски народ иде напред – рекао је Станивуковић.

Он је истакао да су се данас Александар Шапић и он договорили да сваки велики пројекат, који се уради у Бањалуци и у Београду, обележе тако што ће посетити један другог. 

– Наша дужност и обавеза је да сарађујемо, али она произилази из велике љубави. Бањалука перманентно разговара са Београдом да видимо како је решено питање вртића, јавног превоза, јер Бањалука расте и развија се. На овај важан историјски датум за наш народ, први Свесрпски сабор, најважнији људи Републике Српске и Србије, представници из Црне Горе, свих српских земаља састали су се и донели једну декларацију која нас обавезује да чувамо нашу химну, грб, наше писмо ћирилицу, сваки грумен и педаљ српске земље. Данас нема грађанина Републике Српске који није био у Београду, али је велики број оних који живе у Београду и Србији а да нису видели Бањалуку. Зато су ови сусрети подсетник да се упознајемо и посећујемо – рекао је градоначелник Бањалуке, који је захвалио Шапићу на гостопримству, и додао да му је веома драго када види колико Београд напредује, те да очекује посету Александра Шапића Бањалуци.

Напомена: Видео-материјал са догађаја можете преузети са линка:

https://wetransfer.com/downloads/46961f7af3696228726fda3031c0ffc020240608193740/2ea1c1cc6f8fedd59cbb37fc218f876320240608193740/9b45fa
Претходна вест

Завршни концерти четврте сезоне циклуса „Музиком кроз музеј”

Следећа вест

Одржана 25. седница Градске изборне комисије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *