Шапић на обележавању Спасовдана: Традиција нам помаже да идемо напред, будемо јединствени и бољи

Нема коментара Share:

13.06.2024.
Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић, патријарх српски Порфирије и председник Владе Србије Милош Вучевић обележили су данас градску славу Спасовдан ломљењем славског колача у Старом двору.

Обраћајући се званицама, Шапић је изразио задовољство што смо, како је рекао, сада већ други пут од када постоји ово здање, баш на овом месту у присуству патријарха српског Порфирија ломили славски колач и на овај начин обележили славу града Београда.

– Желим да ово постане део традиције и драго ми је што ове године настављамо у том правцу. Драго ми је што је ту мој пријатељ, председник српске владе Милош Вучевић, и то треба да буде још један показатељ да смо сви ми једна страна, да смо сви на истом задатку. Желимо да у периоду испред нас покажемо како на различитим нивоима власти треба да сарађујемо, имамо сталну комуникацију и да покажемо колико је важно да у свим сферама друштва водимо синхронизовану и јединствену политику за интересе српског народа – рекао је Шапић.

Он је додао да постоји покушај једног дела јавности да се све што је традиционално покаже као ретроградно.

– Мислим да је управо обрнуто, да оно што је традиционално треба да нам помогне да идемо напред, да будемо бољи и успешнији. Изузетна је част што је Српска православна црква са нама домаћин градске славе. Потпуно сам сигуран да се у будућности, и како се буду мењали људи који воде град, ова традиција неће мењати, да ће постати природно што српски народ и наш град и заслужују. Хвала свима који су дошли да заједно обележимо овај важан дан. Нека нам је срећан Спасовдан – истакао је Шапић.

Патријарх Порфирије је нагласио да је данас слава, а када је слава онда је и радост.

– Слава је ослањање на корене, али у исто време и поглед у будућност. Славимо аутентичног, правог и јединог Бога, али данас славимо и аутентичног и правог човека. Славимо јединство између Бога и човека, али и јединство људског рода, породице, града, свога народа. Зато није случајно да је Спасовдан изабран да буде слава престоног града – рекао је српски патријарх.

Свечаности су присуствовали члан Привременог органа Никола Никодијевић, београдски надбискуп Ладислав Немет, београдски муфтија Мустафа Јусуфспахић, свештенство СПЦ, народни посланици, министри, градски секретари и председници општина.

Традиционална спасовданска литија од Вазнесењске цркве до Храма Светог Саве одржаће се вечерас од 19 часова.

Напомена: Видео-материјал може се преузети са следећег линка

https://wetransfer.com/downloads/328c30e41ffd3977c2fdd18196263b0c20240613145723/e9ba7c42a6c7d6cf86071258a5590f6a20240613145723/7d92ae
Претходна вест

Градска изборна комисија усвојила Укупан извештај о резултатима избора

Следећа вест

Сутра се наставља акција сузбијања крпеља

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *