Радојичић: Наставак сарадње са француским привредницима од изузетног значаја за развој Београда

Нема коментара Share:
Радојичић: Наставак сарадње са француским привредницима од изузетног значаја за развој Београда

11.03.2021.
Градоначелник проф. др Зоран Радојичић угостио је данас делегацију Удружења француских предузећа (МЕДЕФ) и представио им главне инфраструктурне пројекте у Београду.

Догађају у Старом двору присуствовао је председник Удружења француских предузећа Лоран Жермен и амбасадор Француске у Београду Жан-Луј Фалкони.

Радојичић је истакао да је Београд данас привредни, финансијски, културни и спортски центар овог дела Европе.

– Београд и Србија имају сјајну сарадњу са француским компанијама. Наша је жеља да у том правцу наставимо развој нашег града, односно да искористимо све потенцијале које имамо и да подстичемо даља улагања како домаћих тако и страних инвеститора – најавио је први човек престонице.

Градоначелник Радојичић је додао да Град Београд рачуна на развој нових пројеката са нашим француским пријатељима, али и на наставак сарадње на већ постојећим пројектима.

– Ти пројекти су од капиталног значаја за град Београд. Ту пре свега мислим на изградњу Београдског метроа, на наставак улагања у развој Аеродрома „Никола Тесла”, као и на депонију у Винчи. Осим великих инфраструктурних пројеката, Београд има 98 хектара слободне зоне где заједно са француским партнерима можемо да развијамо гринфилд инвестиције, односно подизање нових фабрика из темеља отварање нових радних места – истакао је Радојичић.

Због добре повезаности аеродрома, ауто-пута и железнице, као и две пловне реке на којима лежи наша престоница, можемо бити сигурни да је Београд веома добро место за развој инвестиција.

– Београд је такође и највеће градилиште у Европи, има највећи број изграђених квадратних метара по глави становника и на то смо посебно поносни. Тренутно имамо више од 2.000 активних градилишта. Најзначајнији пројекат је „Београд на води” и где се гради 1,8 милиона метара квадратних. Он је постао симбол модерног развоја Београда и великих инвестиција – подвукао је градоначелник.

Подсетио је и на кадровске потенцијале, квалитет Београдског универзитета, као и на концепт дуалног образовања у средњим школама и установама високог образовања, што је, према његовим речима, додатни потенцијал за стране инвестиције.

Лоран Жермен је подсетио да је председник делегације која представља 70 одсто приватног сектора у Француској, али да је уједно и генерални директор компаније „Ежис” која учествује у пројекту изградње Београдског метроа.

– У Београду је данас делегација од 25 француских предузећа и та чињеница говори о потенцијалу који има главни град Србије. Београд се убрзано мења, има много нових пројеката који омогућавају потенцијал за даља улагања и развој. Уверен сам да ће француски привредници, који су овде присутни из различитих сектора, отићи са жељом да се поново врате – навео је Жермен.

Истакао је да ће у наредном периоду изазов бити пројекти изградње Београдског метроа, прераде отпадних вода и саобраћајне инфраструктуре у чему, како је рекао, француска предузећа имају велико искуство.

– Београдски метро је симбол инвестиција. Начињене су прелиминарне студије и за сада се све добро одвија. Оне ће на време бити предате београдским и српским властима, како би метро почео што пре да функционише на добробит грађана Београда. Имамо амбицију не само да испунимо рок већ и да све обавимо пре рока, јер знамо колико је метро важан за развој града у економском смислу. Овде смо да вас подржимо, дамо одговоре на питања у вези са пројектима који су започети, да побољшамо њихов квалитет и помогнемо развој опреме – закључио је Жермен.

Извор: www.beograd.rs

Претходна вест

Градоначелник Радојичић обишао важне инфраструктурне радове у Сопоту

Следећа вест

Уплата првог квартала годишњег пореза на имовину за 2021. годину

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *