Руси заинтересовани за улагање у пројекат БГ воза

Нема коментара Share:
Руси заинтересовани за улагање у пројекат БГ воза

16.03.2021.
Заменик градоначелника Београда Горан Весић и министар задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић разговарали су синоћ у Москви са замеником министра индустрије и трговине Руске Федерације Олегом Рјазанцевим о руским инвестицијама у Београду.

Како је речено, један од најважнијих пројеката за који је руска страна заинтересована јесте улагање у пројекат БГ воза вредног између 850 милиона и 900 милиона евра.

Заменик градоначелника Београда је рекао да је на састанку било речи о заједничким пројектима који ће се спроводити заваљујући међудржавном споразуму између Србије и Русије.

– Један од најважнијих пројеката за који је руска страна заинтересована, а о којем разговарамо, јесте улагање у пројекат „БГ воз”. То је пројекат вредан између 850 милиона и 900 милиона евра који ће надопунити будући метро – рекао је Весић.

Појаснио је да БГ треба да повеже све београдске приградске општине – оне које тренутно имају БГ воз као што су делови Земуна, Лазаревац, али и оне које га немају попут Сурчина и Обреновца, како би се омогућило да читав град буде интегрисан.

– То је веома важно како би грађани могли да живе у било ком делу града и да брзо дођу до посла и назад – додао је Весић.

Поновио је да је пројекат вредан скоро 900 милиона евра и да се разговара о томе на који начин би могао да буде реализован.

– Уколико овај пројекат будемо радили са руском страном, инсистирали смо на томе да део производње буде у Србији како би на тај начин подигли домаћу производњу и како би део новца који улажемо одлазио у наш бруто домаћи производ – рекао је Весић.

Пре месец дана састали смо се са потпредседником руске владе Јуријем Борисовим, када смо договорили да се започне пројектовање свега што је везано за модерну изградњу приградске железнице око Београда, рекао је Поповић, који је и копредседник српско-руског Међувладиног комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу.

Истакао је да је Град Београд веома брзо реаговао, те да су заменик градоначелника и његов тим веома ефикасно радили претходних месец дана.

– Већ данас имамо конкретне разговоре о пројектовању свега што је у вези са изградњом приградске железнице – рекао је Поповић.

Додао је да руска страна може да покаже много тога јер је, истиче, Москва у последњих седам-осам година изградила нешто најквалитетније што се тиче приградских железница у целој Европи.

– Савремено, модерно, еколошки на највишем могућем нивоу и што је важно иновационо и последња реч технологије која данас постоји у Европи – рекао је Поповић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: Агенција „Мудис” подигла кредитни рејтинг Београда са Ба3 на Ба2

Следећа вест

Весић: Заоштравањем мера укидају се радна места

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *