Градоначелник Радојичић о пројектима у општини Земун

Нема коментара Share:
Градоначелник Радојичић о пројектима у општини Земун

16.03.2021.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић обишао је данас општину Земун где је са руководством Општине разговарао о пројектима који се тренутно раде и плановима за будућност. Састанку су присуствовали чланови Градског већа Данијела Мирјанић и Фадиљ Еминовић, градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак, председник општине Гаврило Ковачевић, као и представници градских комуналних предузећа.

Градоначелник је истакао да са сарадницима наставља да обилази градске општине и са њиховим руководством разговара о пројектима, плановима, али и проблемима које имају грађани, како би се убрзало њихово решавање.

– У овом тренутку имамо три актуелна пројекта која су важна за развој општине Земун. То је, пре свега, железнички надвожњак у Батајници, који ће раздвојити железнички од путничког саобраћаја и на тај начин повећати проходност. Дужина надвожњака је 285 метара, а цела инвестиција је вредна близу 650 милиона динара. Овим пројектом, који ће бити завршен до почетка следеће године, значајно ће се унапредити проточност саобраћаја у сегменту транспорта. То ће бити важно како за ову општину, тако и за Град, јер ће тај привредно-индустријски део града моћи боље да функционише – нагласио је Радојичић.

Градоначелник је као важан пројекат навео и рад на парку у Алтини, површине 7.000 квадратних метара, чија је вредност око 48 милиона динара.

– Обишли смо и радове на Предшколској установи „Пчелица маја”, а очекујемо да буду завршени до краја следећег месеца. У тој установи ћемо имати нових педесет места за малишане. У општини Земун у овом тренутку има око пет стотина деце на листи чекања, а у наредном периоду ће се изградњом вртића решавати тај проблем. У оквиру садашњег дела пројекта Града о изградњи 20 вртића, радиће се четири вртића у општинама Обреновац, Чукарица, Земун и Нови Београд и на тај начин добићемо нових хиљаду места за наше малишане – рекао је градоначелник.

Прецизирао је да у овом тренутку на територији града у вртиће иде 75 процената од укупног броја деце, што је око 80.000 малишана.

– Тај обухват је значајно већи у односу на пре десет година. Оваквим пројектима и проактивним приступом наставићемо да смањујемо листе чекања, што значи да Град Београд препознаје значај улагања у овај сегмент образовања. У овом тренутку буџет Секретаријата за образовање и дечју заштиту износи близу 200 милиона евра, што је рекордни износ – истакао је Радојичић.

Нагласио је да, када је у питању општина Земун, постоји велики број пројеката важних и за развој у области туризма.

– Пуно тога је у претходном периоду урађено на Гардошу, пристан је завршен, али због короне нема туриста како је раније било очекивано. Ми се, међутим, припремамо и желимо да будемо спремни када се ова тешка ситуација са пандемијом заврши – истакао је градоначелник, додавши да ће поново посетити општину и уверити се докле се стигло са реализацијом договореног.

Председник општине Земун Гаврило Ковачевић рекао је да ове и следеће године Општину Земун чека реализација низа пројеката. Вредности ових инвестиција ће бити веома високе, а пре свега ће то бити решавање питања гробних места у Батајници и Угриновцима.

– Започето је и пројектовање Батајничког друма код Галенике, а у току је и набавка цеви за канализациону мрежу дужине 6,6 километара за старо језгро Земуна. У току је пројекат за реконструкцију Земунског кеја са околним саобраћајницама – истакао је Ковачевић.

Према његовим речима, са Градом Београдом се активно ради на продаји земљишта како би се изградиле школе и вртићи. Паркирање у центру Земуна је постало проблем, тако да се активно ради и на пројектима изградње гараже испод Спортског центра „Пинки”.

– Као што је градоначелник рекао, Земун је један од важних делова Београда, а ми желимо да то и остане. Покушаћемо да убрзамо процедурални део и на тај начин допринесемо бржем завршавању предвиђених пројеката – закључио је Ковачевић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Радојичић обишао радове на реконструкцији зграде Старог ДИФ-а

Следећа вест

Весић: Агенција „Мудис” подигла кредитни рејтинг Београда са Ба3 на Ба2

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *