Весић: Промена стратегије вакцинације даје резултате, на корак смо од отварања и повратка нормалном животу

Нема коментара Share:

15.05.2021.
Сваки дан смо све ближе граници од 50 одсто вакцинисаних у Београду, а најновији подаци говоре да је са јучерашњим даном у нашем граду вакцинисано 647.812 лица или 46,5 одсто пунолетне популације. То значи да ћемо током данашњег дана прећи број од 650.000 вакцинисаних, рекао је заменик градоначелника Горан Весић.

Он је гостујући на ТВ К1 прецизирао да је ревакцинисано 522.351 лице или 37,5 одсто пунолетне популације. 

– Недостаје нам још тачно 47.479 нововакцинисаних, како бисмо дошли до те бројке од 50 одсто, која је наш први циљ за месец мај, а очекујем да ћемо га постићи у наредних десетак дана – рекао је Весић.

Он је додао да процес вакцинације иде добро, да се последњих дана убрзава, те да се чини све како би се грађани стимулисали, што показује да је држава заинтересована да се што већи број људи вакцинише. 

– Не треба нападати људе који су узимали ваучере после вакцинације. Дају се ваучери и у Њујорку у тржним центрима, у Лондону, Москви. Свака земља се труди да поспеши процес вакцинације. Ми јесмо једна од успешнијих земаља зато што уз Америку, Британију, Израел имамо највише вакцинисаних, јер имамо довољно вакцина захваљујући председнику Вучићу – истакао је заменик градоначелника.

Весић је подсетио да је у једном тренутку донета промена стратегије у процесу вакцинације, на којој је Град инсистирао, како би се олакшало свима да то обаве без чекања и заказивања.

– Прво смо отворили пункт у ТЦ „Ушће”, а отварамо још три пункта у тржним центрима – онај велики тржни центар у Улици Војислава Илића, који ће покривати део Врачара, Звездаре и Вождовца, затим Шопинг мол „Галерија” у Београду на води и Тржни центар у Рајићевој – навео је Весић.

Он је нагласио да мобилни аутобус за вакцинацију, који се тренутно налази на Земунском кеју, постиже одличне резултате. 

– Прошле недеље у ово време аутобус је био на Ади Циганлији, затим у ТЦ „Биг” у Раковици и у другим општинама. Промена стратегије да се људи вакцинишу тамо где живе, раде и тамо где долазе даје резултате, наравно уз све мере које држава прописује – рекао је Весић.

Он је нагласио да је важно што је јуче Кризни штаб донео одлуку да се 21. јуна почне са организацијом фестивала ако дођемо до бројке од 50 одсто вакцинисаних, што је мотив за младе да се вакцинишу. 

– Мислим да смо на корак од отварања и повратка нормалном животу. Јуче смо имали у Београду 162 заражена, што је мали број за град који неформално има преко два милиона људи, а то говори да проценат вакацинације утиче на смањење броја заражених – рекао је Весић.

Осврнуо се и на најављени организовани експеримент и додао да то не зависи само од Београда него и од других градова.

– Град Београд ће платити логистику концерта који ће бити организовани на начин како буду одредили стручни људи и сва одлука је на њима. Они ће рећи колико желе да буде људи, да ли ће бити само ревакцинисани, са PCR или антигенским тестом. Рекли су да желе да један концерт буде на отвореном и да то може да се реализје на стадиону Ташмајдан а један на затвореном у Дому омладине. Мислим да је добро за српску науку да имамо такве експерименте. Експеримент ће бити добар не само за српску науку него и за наше научнике који ће бити цитирани у светским часописима. На тај начин показујемо да  можемо да се носимо са Шпанијом, Холандијом или Америком, али и то да имамо своје ресурсе – казао је Весић.

Он је нагласио да ће резултат студија бити показатељ како да се организују фестивали, а да се заштите људи. 

– Циљ је да се вратимо нормалном животу, а да се људи не заразе. Сви који буду учествовали у експерименту пристају да се неколико недеља после прати њихово стање и да се тестирају неколико пута – казао је Весић.

Он се осврнуо и на вакцинацију у свету и додао да Велика Британија 21. јуна укида социјалну дистанцу и ношење маски, јер су они врхунски одрадили вакцинацију. 

– Од њих можемо да научимо да не подлежемо гласинама будући да су они вакцинислаи грађане „астра зенеком”, коју код нас скоро нико неће да прими јер слушају кампање других. Велика Британија је имала одличну кампању и били су свуда и на сваком месту како би се људи вакцинисали. Такође, нису пуштали антиваксерске гласове да дођу до изражаја. Поносан сам и срећан што Србија улази у ред тих земаља које су по степену вакцинације успешне. У Великој Британији имају само једну вакцину, „астра зенеку”, док у Србији, захваљујући председнику Александру Вучићу, грађани могу да бирају измеђи четири вакцине – рекао је Весић.

Он је додао да је на седници Кризног штаба одлучено да се дозволи организација конгреса и семинара до 100 људи.

– Град Београд се заједно са министарком Татјаном Матић залагао за ову одлуку, премијерка Ана Брнабић ју је подржала, а медицински део Кризног штаба, такође, није имао ништа против. Гости који долазе на семинаре су врло дисциплиновани и раде PCR тестове или су вакцинисани. Ово је увод за организацију мањих догађаја јер, ако се може организовати семинар до сто људи, може се организовати и свадба. Такође, донета је одлука да буде затворена привремена ковид болница у Штарк арени, Белекспоцентар и једна хала на Београдском сајму – закључио је Весић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Вакцинација на Земунском кеју

Следећа вест

Радојичић: Ванредна контрола у Чукаричком рукавцу, завршена јавна набавка за израду Стратегије за заштиту вода на водотоцима 2. реда

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *