Радојичић: Ускоро велика реконструкција Музеја афричке уметности

Нема коментара Share:

17.05.2021.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић најавио је реконструкцију Музеја афричке уметности, подсећајући да је ова значајна установа културе основана још 1977. године, те да је дванаест година након тога почела изградња још једног спрата на објекту. Нажалост, због дешавања у старој Југославији, ти радови нису били завршени, прецизирао је градоначелник.

– Локацијски услови су добијени и ради се пројекат за грађевинску дозволу, што би требало да буде готово до краја године. Верујем да ћемо почетком 2022. године почети потпуну реконструкцију музеја. То ће подразумевати обнову постојећег простора, али и завршетак радова на другом спрату објекта површине 1.400 метара квадратних. Укупна површина која ће бити обухваћена реконструкцијом износи око 2.400 квадратних метара, а процењена вредност радова је око 2,2 милиона евра – рекао је Зоран Радојичић.

Градоначелник је прецизирао да музеј има око три хиљаде вредних експоната, те да ће након реконструкције поставка на бољи начин бити доступна грађанима и туристима.

– Важно је нагласити да је овај музеј једини неколонијални музеј афричке уметности у Европи, на шта смо веома поносни – навео је Радојичић.

Градоначелник је нагласио је да ће се током реконструкције водити рачуна о томе да се испоштују принципи енергетске ефикасности, те је између осталог поменуо да ће котларница која греје музеј у току зимских месеци бити замењена грејањем на гас, што је еколошки прихватљивије.

Радојичић је подсетио да се 25. маја обележава Дан Африке, а Град Београд га од 2017. обележава као Дан пријатељства Србије и афричких земаља.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: Уметничка дела из „Југоекспорта” културно благо града и земље

Следећа вест

„Дан здравља и рекреације на Сави” у недељу

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *