Радојичић: У плану 20 нових вртића, 4.600 нових места за наше малишане

Нема коментара Share:

18.05.2021.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић изјавио је да се у Београду гради шест нових вртића у којима ће бити скоро хиљаду нових места за децу. Приликом обиласка радова у предшколској установи на Чукарици, у Улици Милоја Закића, градоначелник је рекао да радови напредују и да је веома важно да буду завршени до 1. септембра, како би малишани добили место и на време кренули у свој нови вртић. 

Градоначелник је за телевизију К1 нагласио да је јуче завршен конкурс за упис у предшколске установе за следећу годину, те да је било преко 24.000 пријава на порталу е-Вртић.

– Обухват деце у предшколским установама био је 45 одсто у 2013. години, а сада износи чак 75 одсто. Циљ нам је да сва деца имају могућност да иду у предшколске установе, јер је овај вид почетног образовања веома важан за рани развој деце. Када будемо завршили свих 20 вртића који су у плану, биће чак 4.600 нових места за наше малишане – рекао је Радојичић.

Он је нагласио да увек постоје листе чекања, али да су оне сада све мање.

– Пре 2016. године било је око десет хиљада деце на листи чекања, прошле године две хиљаде, а ове године ће бити мање од 2.000 иако је веће интересовање родитеља. Чинимо све како бисмо смањили листе чекања и достигли што већи обухват деце у београдским вртићима. Ово су суштинске ствари које се тичу Града Београда и квалитета живота Београђана, јер оно што пружамо нашој деци приликом одрастања од огромне је важности за њихов даљи развој – рекао је градоначелник.

Говорећи о деци која остану на листи чекања, градоначелник је истакао да Град Београд има решење, те да у овом тренутку постоји преко 400 приватних вртића за које Град Београд даје субвенције. 

– Економска цена вртића је око 28 хиљада динара, а родитељи плаћају 20 одсто од економске цене, дакле око 5.600 динара. Град Београд је од 2013. издвојио око 15 милијарди динара за субвенционисани боравак у приватним вртићима и помогао да се смањи број оних који желе да упишу дете у вртић, а за чије дете није било места – рекао је први човек престонице.

Радојичић је такође истакао да Град Београд све више реализује „смарт сити” концепт, односно концепт „паметног града”.

– Поносан сам на рад е-Управе, као и на Град који на све начине учествује у организацији електронске комуникације са грађанима. Како путем портала е-Вртић тако и на примеру е-Сандучета „Инфостана”, а посебно у периоду пандемије вируса короне остварили смо значајно смањење долазака већег броја људи на шалтере. Ово све представља концепт „паметног града” којим побољшавамо брзину и ефикасност пружања услуга грађанима – казао је градоначелник.

Приликом обиласка радова на изградњи предшколске установе на општини Чукарица, градоначелник је нагласио да ће у овој установи бити отворено 50 нових радних места.

– Овде сам да бих додатно утицао на људе који изводе радове како би се испоштовали рокови. Око 50 нових радних места ће бити отворено за стручне људе од септембра месеца, када ће малишани кренути у овај вртић – закључио је први човек Београда. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Слободан улаз у Музеј афричке уметности

Следећа вест

Потрошачи појединих општина сутра без воде

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *