Весић: Настављамо да мотивишемо грађане да што више користе бицикл

Нема коментара Share:

20.06.2021.
Заменик градоначелника Београда Горан Весић обишао је данас паркиралиште ЈКП „Паркинг сервис” на Ади Циганлији где је у току 10. сезона акције „Паркирај и бициклирај”. Весић је подсетио да ова акција омогућава свим корисницима паркиралишта да бесплатно изнајме бицикле, а Град на тај начин смањује удео аутомобилског саобраћаја и промовише здравије стилове живота. 

– Акција пружа могућност корисницима јавних паркиралишта да по остављању аутомобила на паркингу бесплатно изнајме бицикле. На тај начин подстичемо суграђане да користе бицикле како би се смањило коришћење аутомобила у најужем центру града. Највише бицикала постоји на паркиралишту на Ади Циганлији, а недавно је овде стигло још 110 нових. Постоје бицикли за децу, за одрасле, а овај систем изнајмљивања постоји и на паркиралишту код СРЦ „Милан Гале Мушкатировић”, као и у Сава центру, али и у одређеним гаражама попут Обилићевог венца и Зеленог венца – рекао је Весић.

Према његовим речима, Град на овај начин жели да побољша урбану мобилност грађана јер, како је рекао, сматрамо да је то правац у којем би град као што је Београд требало да се развија.

– Коришћење бицикала у пешачким зонама, али и на бициклистичким стазама које проширујемо, јесте прави начин да се измени саобраћајна хијерархија и да пешаци и бициклисти имају предност у односу на аутомобиле. Целодневно паркирање на Ади Циганлији кошта 150 динара и за тај новац могу да се добију два бицикла за одрасле и два за децу. Мислим да је то заиста сјајна понуда „Паркинг сервиса” и позивам све Београђане који користе паркиралиште на Ади Циганлији да изнајме бицикле јер је Ада место за рекреацију и одмор, па би овде коришћење аутомобила требало свести на минимум. Захвалан сам „Паркинг сервису” јер одваја део свог профита како би уложио новац у пројекат који је добар за грађане. Надам се да ћемо ову акцију у будућности проширивати, а наравно грађани овде имају на располагању и приватне фирме које се баве овим послом – додао је Весић.

Он је истакао да ће тендер за постављање јавних бицикала уследити на јесен за првих 150 станица и око 1.500 бицикала.

– Тако ће Београд по први пут добити своје јавне бицикле. Планирано је да Београд у наредне четири године добије 110 километара нових бициклистичких стаза, а наставићемо и са ширењем пешачких зона. Београд се још пре пет година определио за промену саобраћајне хијерархије и давање предности бициклистима и пешацима у односу на аутомобиле. Настојимо да то спроведемо у пракси, што ће бити много лакше када Београд буде имао метро и када се буде појавила могућност затварања одређених улица за аутомобиле. Град Београд је тражио измене одређених делова Закона о безбедности саобраћаја и тражили смо да се уведе појам бициклистичко-пешачке улице. То ће бити неке мање улице где ће предност имати пешаци и бициклисти док ће максимална брзина за аутомобиле бити 10 километара на сат. Једна од тих улица би у будућности могла да буде Кнегиње Зорке – рекао је заменик градоначелника.

Он је додао и да је Град тражио могућност да бициклисти могу да користе жуте траке ван саобраћајних шпицева, што би такође омогућило брже кретање свима који возе бицикл.

– У наредних месец дана биће расписан и конкурс за субвенционисање куповине бицикала за 2.000 грађана, којим ће Град сваку куповину помоћи са 5.000 динара. Град ће субвенционисати куповину домаћих бицикала и на тај начин подстаћи не само људе да купе бицикл већ и производњу овог превозног средства у нашој земљи. Град припрема или већ реализује читав низ акција које подстичу коришћење бицикала и са тим ћемо наставити и у будућности – поручио је Весић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Симфoниjскa пoeмa „Лазарус” 29. јуна на Савском тргу

Следећа вест

Расписан конкурс за идејно решење споменика Диани Будисављевић

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *