Нова железничка и друмска инфраструктура у Земуну

Нема коментара Share:

12.08.2021.
У склопу изградње брзе пруге од Београда до Новог Сада и Суботице, на територији градске општине Земун гради се нова железничка и друмска инфраструктура. На деоници Београд Центар – Стара Пазова пројектом је предвиђена комплетна реконструкција и модернизација грађевинске и електротехничке инфраструктуре са подизањем брзине на деоници Београд Центар – Батајница до 120 километара на сат, а од Батајнице до Старе Пазове до 200 километара на сат.

У Земуну ће бити изграђена два надвожњака у насељима Земун поље и Батајница. Надвожњак у Земун пољу је армирано-бетонски, дугачак 300 метара, висок 10 и широк око 18 метара, док је бетонски надвожњак у Батајници дужине око 285 метара и ширине 12,5 метара. Надвожњаци ће подићи ниво безбедности свих учесника у саобраћају, а са изградњом приступних путева убрзава се проток саобраћаја. 

Подвожњак за теретни саобраћај гради се у Земун пољу и веза је са новом саобраћајницом која је у изградњи, дужине девет километара према Угриновцима. 

Нове зграде са пратећом инфраструктуром граде се на станицама „Земун” и „Батајница”. Такође, Земун ће добити и два нова уређена стајалишта у насељима Алтина и Камендин, док ће стајалиште у Земун пољу бити комплетно реконструисано. 

Свих пет стајалишта имају потходнике за пешаке и бициклисте, а дуж пруге постављени су панели и заштитна ограда, док је посебна пажња посвећена и озелењавању трасе. 

Пројекат брзе пруге од Београда до Будимпеште је договорен између Србије, Kине и Мађарске у оквиру глобалне иницијативе Kине „Појас и пут”. Радове на траси, поред кинеског конзорцијума, изводе и домаће фирме.

Планирано је да грађевински радови на деоници Београд – Нови Сад буду завршени до краја 2021. године, наведено је у саопштењу из Општине Земун. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Радојичић: Пожар на Новом Београду локализован, ватрогасци великим напором спречили већу штету, нема повређених

Следећа вест

Исплаћена помоћ станарима из Видовданске улице

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *